Monday , April 23 2018
Home / Zanimljivosti / Teškoće oko začeća druge bebe

Teškoće oko začeća druge bebe

Prvu bebu ste lako začeli, ali nikako ne uspevate da ponovo ostanete u drugom stanju. Zašto se to dešava?

Mnogi fizički, emocionalni i faktori promene načina života nakon prvog deteta mogu da utiču na šansu da ponovo zatrudnite. Iako se mnogo više pažnje posvećuje primarnoj neplodnosti, ni sekundarna neplodnost nije tako retka. Ona predstavlja situaciju kada partneri ne uspevaju da ostvare trudnoću nakon godinu dana redovnih, nezaštićenih polnih odnosa, uprkos tome što su u prošlosti začeli jedno ili više dece bez ikakvih problema. Sa time se suočava oko 11 odsto parova.

Uzroci
Sekundarna neplodnost je uzrokovana istim problemima koji dovode i do primarne neplodnosti. Jedna trećina slučajeva se odnosi na muškarce, druga na žene, a treća na probleme kod oba partnera (ili, ređe, ostaje nerazjašnjena). Pojedine mame planiraju da imaju decu jedno za drugim, ali u nekim slučajevima je telu neophodno i 18 meseci da se nakon porođaja vrati u normalu! Naravno, to je individualno, ali pomenuta činjenica ipak treba da se ima u vidu.

Godine

Mogu da budu značajan faktor, posebno ako ste bili mnogo mlađi kada ste dobili prvo dete, ili ste kasno počeli da stvarate porodicu. Pravovremeno ispitivanje
Uz pretpostavku da neplodnost „ne može njima da se dogodi“ jer su se već ostvarili kao roditelji, i da su u pitanju prolazne teškoće, par koji doživljava sekundarnu neplodnost može da odgodi traženje pomoći za svoje probleme (da čeka duže od preporučenih godinu dana za žene mlađe od 35 godina i šest meseci za žene iznad 35 godina). Međutim, odugovlačenje ispitivanja uzroka često znači nižu stopu uspeha lečenja, jer neki uzroci neplodnosti mogu vremenom da se pogoršaju – kao što je endometrioza ili rast fibroida.U mnogim slučajevima postoji odlaganje trudnoće između prvog i drugog deteta, u vreme kada se reproduktivna funkcija smanjuje. Vrhunac plodnosti žene je od sredine 20-ih do ranih 30-ih, znatno se smanjuje od 35. godine, a posebno nakon 40. godine. Do 45. godine, šansa da zatrudnite iznosi šest odsto po ciklusu. Sve žene se rađaju sa svim jajnim ćelijama koje će ikada imati. Što su starije, duže su izložene faktorima sredine, koji mogu da smanje njihov kvalitet ili, čak, da izazovu delikatne mutacije gena. Vremenom dolazi do opadanja rezervi jajnih ćelija. Reč je o fiziološkoj pojavi, koja je individualna i uslovljena genetskim faktorom. U proseku, kvalitet jajne ćelije je slabiji posle 38. godine života. Jajašca lošeg kvaliteta mogu da se oplode, ali će mnoge žene spontano da pobace čak i pre nego što shvate da su trudne.

Navike

Ako ste stekli ružnu naviku pušenja ili povećali unos alkohola od vaše poslednje trudnoće, to takođe može da bude faktor neplodnosti. Tu spadaju i nedostatak sna (potrebno je najmanje sedam sati) i vežbanja, ali i nepravilno disanje (abdominalno – trbušno disanje je bolje nego „plitko“ – gornjim delom pluća), kao i emocionalna uznemirenost.

Težina

Ako ste značajno dobili ili izgubili na težini od rođenja vašeg prvog deteta, to može da dovede do sekundarne neplodnosti. Indeks telesne mase, koji predstavlja odnos između težine i visine, pokazatelj je stepena uhranjenosti. Ukoliko je kod vas prekomerno visok ili nizak, može da utiče na ovulaciju. Zato pokušajte da održavate težinu u zdravoj ravnoteži.

Ishrana

Neadekvatna ishrana loše utiče na plodnost (posebno dijeta i prejedanje). Otprilike jedna trećina žena ne zadovoljava potrebe organizma za gvožđem (čija je rezerva smanjena nakon prve trudnoće), a trećina za kalcijumom. Međutim, sa zdravim načinom ishrane je potrebno oko tri meseca da se vaše “prehrambene rezerve” vrate u normalu nakon što ste dobili dete. Nedostatak podrške
Neretko se dešava da se parovi kod kojih se javila sekundarna neplodnost suočavaju sa nerazumevanjem sredine. S obzirom da već imaju dete, njihovu borbu za još potomstva ponekad zanemaruju ili ignorišu čak i porodica i prijatelji. Zato neki odustaju od pokušaja još tokom dijagnostičke procedure. Međutim, ne bi trebalo to da čine, njihova potreba za lečenjem je ista kao kod parova sa primarnom neplodnošću.Ako beba sisa, to će takođe potrajati oko tri meseca nakon što prekinete sa dojenjem. Ne zaboravite na dodatak folne kiseline, koji treba da uzimate ako želite da zatrudnite (šest meseci pre očekivane trudnoće). Izbegavajte namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (brzina kojom se hrana razgrađuje i pretvara u glukozu, koja je pogonsko gorivo za organizam). Telo najbrže razgrađuje ugljene hidrate – oni su njegov glavni energent, a njihova prekomerna konzumacija se najčešće optužuje za povećanje kilaže. Suprotno tome, hrana sa niskim glikemijskim indeksom polako otpušta šećer u krvi, pa se dugo zadržava osećaj sitosti posle obroka.

Opšte zdravstveno stanje

Brojne bolesti – poput dijabetesa, hipertenzije (visokog krvnog pritiska), astme ili artritisa – mogu da utiču na plodnost, kao i lekovi koji se koriste za njihovo lečenje (na primer, za regulisanje visokog pritiska ili za snižavanje holesterola).

Cervikalna sluz

Hormonalne promene mogu da utiču na konzistenciju vaše vaginalne sluzi, koja u nekim slučajevima može da bude neprijateljsko okruženje za spermu. Ako postane previše gusta ili lepljiva, čak i zdravi spermatozoidi će imati problema da “plivaju” kroz nju do grlića materice (cerviksa), kako bi se sreli sa vašim jajašcetom. Korišćenje lubrikanata, antihistaminika (lekova protiv alergije) i dekongestanata (preparata koji olakšavaju zapušenost gornjeg respiratornog trakta), kao i vaginalna infekcija mogu da utiču na vašu cervikalnu sekreciju.

Zapušenost jajovoda

Vaše jajašce i sperma vašeg partnera mogu da budu savršeno zdravi, ali dok se ne sretnu i spoje u „idealnom“ okruženju, nećete ostati trudni. Posebno ako su vaši jajovodi postali blokirani nakon prve trudnoće. Oštećenje jajnika je odgovorno u oko 15 odsto slučajeva sekundarne neplodnosti. Postoje mnogi uzroci, uključujući priraslice uzrokovane carskim rezom, razne komplikacije u trudnoći, infekcije, upalne bolesti u maloj karlici, fibroidi (izrasline u zidu materice), endometrioza.

Izostanak ovulacije

U oko 30 odsto slučajeva sekundarne neplodnosti, krivac je anovulacija. Uzroci uključuju sindrom policističnih jajnika (PCOS), visok nivo prolaktina i hormona štitne žlezde (posebno TSH – tireostimulišući), neke hronične bolesti, ekstremne promene u težini, produženo ekstremno vežbanje… Pored preparata klasične medicine, od pomoći mogu da budu akupunktura, refleksologija i fitoterapija. Ako patite od sindroma policističnih jajnika, a lako ste začeli prvo dete, gojenje je verovatno faktor trenutne teškoće da zatrudnite – to zaustavlja ovulaciju. Međutim, istraživanja su pokazala da čak i manji gubitak težine može da vrati ovulaciju.

Hormoni

Kod sekundarne neplodnosti je često prisutan poremećaj nivoa nekih hormona (najčešće se radi o sniženom progesteronu ili poremećenoj funkciji štitne žlezde). Zato je potrebno da se sprovede adekvatno lečenje. Kod žena sa endometriozom, problem može da bude prekomerna proizvodnja prostaglandina, hormona koji igraju važnu ulogu u oplodnji i usađivanju (implantaciji) embriona.

Koagulacija

Moguće je i da postoji poremećaj vezan za faktore koagulacije (zgrušavanje krvi), ili neka specifična antitela u krvi, odnosno neki imunološki sindromi – što zahteva obavezno lečenje.

Endometrioza

Kada se ćelije endometrijuma – sluznice materice, nalaze izvan tog organa, dolazi do hronične bolesti pod nazivom endometrioza. Najčešći uzroci sekundarne neplodnosti:
– muška neplodnost zbog malog broja ili odsustva spermatozoida, problema sa njihovim oblikom (problem građe spermatozoida) ili pokretljivošću
– problemi žene sa ovulacijom (neredovne ili izostanak ovulacije)
– blokirani jajovodi
– endometrioza
– fibroidi
– ponavljani spontani pobačajiAko se implantira van materice, endometrijsko tkivo reaguje na promenljive nivoe hormona u telu žene za vreme menstrualnog ciklusa, podstičući njegov rast. To može da dovede do upale i formiranja tkiva sa ožiljcima, uzrokujući bolove. Ako je endometrijsko tkivo prisutno u jajovodima, neretko dolazi do njihove neprohodnosti, što često izaziva neplodnost. Kod blagog oštećenja, hirurgija može da bude opcija za vraćanje plodnosti, ali u težim slučajevima – najefikasniji izbor je IVF oplodnja (in vitro fertilizacija), klasična laboratorijska tehnika vantelesne oplodnje.

Fibroidi

U pitanju su izrasline vezivnog tkiva, koje mogu da nastanu na materici ili unutar nje (na mišićnom zidu materice ili grlića), menjajući njen oblik i veličinu. Fibroidi su obično bezopasni, a u većini slučajeva ne ispoljavaju simptome, mada mogu da budu problematični kod oko 20 odsto žena. Više su karakteristični za žene iznad 35 godina.

Zapaljensko oboljenje male karlice

Reč je o upali gornjeg reproduktivnog trakta žene (materice, jajovoda i jajnika, kao i okolnih organa). Do upale dolazi kada se infekcija širi ascedentnim putem (ulaskom bakterija iz spoljašnje sredine). Među najčešćim uzročnicima su polno prenosive bolesti – hlamidija i gonoreja. Kod 40 odsto žena sa nelečenom hlamidijom se razvija upalna bolest, koja može da se proširi na matericu, jajovode i jajnike i uzrokuje trajno oštećenje. Infekcija često dovodi do zapušenja jajovoda i posledične neplodnosti ili vanmaterične trudnoće.

Stres

Iako neki lekari odbacuju vezu između stresa i plodnosti, mnogi ipak veruju da oslobađanje kortizola – hormona stresa može da naruši delikatnu hormonsku ravnotežu i napravi „haos“ što se tiče reproduktivnih procesa u telu. Oni smatraju da je stres jedan od ključnih uzroka sekundarne neplodnosti.

Problem kod muškog partnera

Žene suviše brzo same sebe okrive za neplodnost, ali postoji realna mogućnost da problem leži u partneru. Nedavne studije su pokazale da kvalitet i količina sperme i kod muškaraca počinje da opada nakon 35. godine. Problemi mogu da nastanu i kao posledica bolesti, povrede, stresa i/ili faktora sredine. Moguće je da postoji “blokada u sistemu za isporuku semena”, a u nekim slučajevima poremećaj imunološkog sistema – koji uzrokuje da telo razvije antitela na vlastitu spermu. Antitela mogu da se “zakače” na površinu spermatozoida i ometaju njihovo kretanje ili sposobnost za oplodnju jajašceta.

Snežana Damnjanović Mitić

 

About ciro ciro

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *