Thursday , March 22 2018
Home / Zanimljivosti / Razvoj bebe u prvom mesecu

Razvoj bebe u prvom mesecu

Šta sve možete da očekujete od novorođenčeta? Saznajte koliko je jednomesečnoj bebi potrebno sna, a koliko obroka…

Mala sam, ali nisam bespomoćna!
Bebin razvoj
●Iako deluje bespomoćno, novorođenče ima oko 70 instinktivnih refleksa, koji mu pomažu da se snađe u spoljašnjem svetu. Mnogi se gube odmah po rođenju, dok određeni refleksi ostaju i do druge godine.
● Beba u prvom mesecu može da zadrži nepokretan predmet u vidnom polju i da usredsredi pogled na njega.
Refleksi
Neki osnovni refleksi, koje možete i sami da prepoznate, jesu:
– Sisanje: pređite prstom po bebinim usnama – ona će odmah da ih napući i instinktivno će početi da pravi pokrete kao da sisa.
– Hvatanje: stavite prst u bebinu ručicu – ona će da ga čvrsto uhvati.
– Automatski hod: ako pridržavate bebu uspravno i dopustite joj da nožicama malo dotakne podlogu, ona će početi da stavlja nogu ispred noge – kao da hoda.Ako joj ispred očiju polako pomerate zvečku živih boja, ona će početi da je sledi pogledom. Beba najbolje fiksira pogled na razdaljini od 25-30 centimetara, što je upravo udaljenost na kojoj vidi lice svoje mame dok sisa.
● U ovom uzrastu, beba na glasan zvuk reaguje trzanjem tela i širenjem prstića. Potrebno je vreme da se navikne na glasove roditelja, kao i na ostale zvuke u okruženju.
● Ako je na kratko postavite na stomak, beba će pokušati da podigne glavu, što je dobra vežba za vratne mišiće.
● S vremena na vreme, obratite pažnju na sadržaj pelene. U prvoj nedelji života, beba mokri do deset puta dnevno, a zatim tri puta po svakom podoju.
Dnevni raspored
U prvom mesecu, beba u proseku treba da ima šest podoja dnevno (ako zahteva više, podoji mogu da budu i češći). Nakon podoja, beba u prvoj nedelji može da ostane budna oko 15 minuta, a na kraju prvog meseca oko sat vremena.
Ukoliko je napolju toplo, izvedite bebu u šetnju već nedelju dana po izlasku iz porodilišta, a ako je hladno – sačekajte bar dve nedelje. Prva šetnja ne bi trebalo da traje duže od deset minuta – leti, i svega tri do pet minuta – zimi, i to samo ako je temperatura oko nule, nikako niža. Izlazak napolje odložite ako duva jak vetar, ako je velika vlaga u vazduhu, ili, pak, ako pada kiša.

Nega bebe
Temperatura sobe u kojoj boravi tek rođena beba treba da bude od 20 do 22 stepena, a za vreme kupanja 26 do 28 stepeni. Da bi vam bilo lakše da proverite temperaturu, okačite termometar iznad bebinog kreveca.
Po novim preporukama koje su objavljene u Vodiču za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčeta, beba se, u prvih 14 dana po rođenju kupa na svaka četiri dana, isključivo čistom toplom vodom, a koža se suši tapkanjem mekanom pamučnom tkaninom.
Saveti za roditelje
Bez obzira što beba veći deo dana prespava, kratka razdoblja u kojima je budna možete da iskoristite za stvaranje čvrste emotivne veze, kao i za razne igre kojima ćete podsticati njen razvoj.
Uskoro će beba početi da prepoznaje i vaš lik, zato se potrudite da uvek budete u blizini. Ukoliko morate nešto da završite u drugoj prostoriji, tepajte bebi i pričajte joj. Ako počne da plače, uzmite je nežno i utešite, jer su odavno napuštena shvatanja da ćete na taj način da je razmazite.

About admin

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *