Home / Zanimljivosti / Prvo uspešno presađivanje materice

Prvo uspešno presađivanje materice

Hirurzi univerzitetske bolnice Akdeniz u južnoj turskoj provinciji Antaliji obavili su prvu uspešnu transplantaciju materice.

Turkinja Derja Sert je tako postala prva žena u svetu kojoj je uspešno presađena materica preminule donatorke, čime je podstakla nadu miliona žena da rode dete.

“Sreća, uzbuđenje, sva osećanja su pomešana”, izjavila je 21-godišnja Sert koja je rođena bez uterusa poput svake 5.000. žene u svetu.

“Ako Bog dozvoli, držaćemo uskoro svoju bebu u rukama”, kazala je mlada pacijentkinja kojoj je presađena materica srasla za telo.

Ovo je drugi pokušaj transplantacije materice u svetu. Prvi je izveden 2000. godine u Saudijskoj Arabiji, ali se završio odbacivanjem organa nakon 99 dana.

Turski hirurzi navode da iako je operacija sama po sebi bila uspešna, pravi uspeh će biti postignut tek kada Sert rodi bebu.

Nakon najmanje šest meseci, mladoj pacijentkinji će biti implantirani embrioni koji su proizvedeni pre operacije.

Nakon što se Sert bude porodila, hirurzi planiraju da joj izvade presađenu matericu kako bi se izbegao mogući rizik odbacivanja i infekcija.

“Naravno odluka pripada pacijentkinji, ali mi smo mišljenja da je treba ukloniti”, kazao je Omer Ozkan, jedan od osam hirurga koji su izveli operaciju.

Svega tri medicinska centra u svetu rade na transplantaciji materice. Druga dva se nalaze u Švedskoj i u SAD-u.

izvor: yumama

About admin

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *