Home / Zanimljivosti / Od strepnje i bola do suza radosnica: Svim hrabrim trudnicama koje su prošle kroz VRT i stručnjacima ovog posebnog odeljenja

Od strepnje i bola do suza radosnica: Svim hrabrim trudnicama koje su prošle kroz VRT i stručnjacima ovog posebnog odeljenja

“A sve vam na početku trudnoće deluje idilično, priroda hiljadama godina, uglavnom, sve radi sama, što biste sad vi bili izuzetak. Kada stvari krenu da se komplikuju i ne znate u kom sve to pravcu može da ide dok ne završite u Vrt-u”, mama Ana Kaylowic.

Priče o porođaju žena često zvuče kao priče o lovu kod muškaraca: možete da se porodite bez bolova i da je to toliko jednostavno kao da imate malo bolniji ciklus, mogu da vam pomognu divne babice i još bolji lekari, da vam dežura nezaineresovano osoblje na vaše zapomaganje, da vas dugo drže na stolu dok vrištite, da primenjuju razne tehnike uspešno i neuspešno ili da se sve završi carskim rezom. A sve vam na početku trudnoće deluje idilično, priroda hiljadama godina, uglavnom, sve radi sama, što biste sad vi bili izuzetak. Kada stvari krenu da se komplikuju i ne znate u kom sve to pravcu može da ide dok ne završite u Vrt-u.

Asocijacije su divna stvar, svi vole da se igraju, a usput možete i saznati mnogo o sagovorniku. Ako je pojam koji je u igri vrt , asocijacije će biti različite. Za nekog je to Japanski vrt u Botaničkoj bašti , drugi će reči da ih asocira na engleski vrt, treći na Zoološki, neki na Eden… Svako od njih otkriva svoja interesovanja, ali ako vas hitna pomoć doveze u porodilište u Višegradskoj, onda za vas reč vrt znači skraćenicu odelenja Visoko rizičnih trudnoća.

Prva reakcija jeste poricanje − sigurno je u pitanju greška,zašto bi mene slali na takvo odelenje sa ozbiljnim nazivom. Sledi poriv za bežanjem − dobro, pustiće me u toku dana, najkasnije sutra, zaista nemaju razloga da nas drže ovde. Ubrzo potom sledi bes − mislim stvarno, suteren, jeste malo izdignut, zar se tako postupa s trudnicama, nema ni inerneta, kao da sam u pećinskom dobu.

Kada vas prođe prvi talas panike i hormonskih reakcija malo se okrenete oko sebe da bolje sagledate situaciju, sada već i beba reaguje na vašu uzrujanost pa se setite šta vam je primarni cilj: najbolja nega za bebu i vas. Ostaje vam da se upoznate s režimom funcionisanja, stanjem kupatila i menijem kuhinje. U to će vas uputiti cimerke, one su vaši saborci i nabolji vid podrške.

Režim funkcionisanja se svodi na tri stvari: vizita, analize i pregledi, odlazak do kuhinje i čavrljanje s cimerkama. Vizita, analize i pregledi čine uzbudljiv deo dana. Priprema počinje u 5, mada, ako je sestra sporija može da počne i u 4.15 merenjem pritiska , temperature i ctg-om po potrebi. Ako mislite da to vreme nije humano, razmislite u koliko će vas “humanije” vreme probuditi beba.

Sestre vas dočekaju na odelenje i isprate s njega. Nepristojno je zadirati u njihov posao i privatnost, ostaje vam samo ono što predstavlja rutinu.Nakon nekoliko dana počnete da prepozajete sestre po koracima, oni su često odlika temperamenta: može biti užurban, spor, apatičan, mekan. Način na koji vam odgovaraju na pitanja drugi je stepen upoznavanja: rečenicom, rečcom, tepanjem, kritikom ili vam uopšte ne odgovore. Kao i sve što je dobro u životu naučite da ih cenite tek kada odete sa tog odelenja na drugo, pa shvatite da vam je čak i kritika nedostajala.

U sedam je već žamor osoblja veći, čiste se sobe i jutarnja higijena obavlja kako bi se dolazak lekara pristojno dočekao. U tom nekom periodu stiže i načelnik. O njemu biste sve da saznate, model ponašanja pacijenata ne razlikuje se od internata, gomila dece koje će sutra rađati istu s nestpljenjem očekuju malo pažnje pokušavajući da sazna što više o osobi koja brine o njima. Povremeno gledajući kroz prozor trudnice očekuju dolazak načelnika. Vrlo ste nestrpljivi da vam posvete malo vremena, možda vam kažu da idete kući ili da će vas uskoro poroditi. Kada žamor stane onda znate da je počela vizita. Buka točkova koji nose Istorije bolesti najavljuje vam blizinu posete, sa njom se povećava i vaše neizvesnost, kao da ste na ispitu: treba nešto da odgovorite, a niste sigurni kakve će posledice imati odgovor.

About admin

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *