Thursday , March 22 2018
Home / Zanimljivosti / Neočekivane promene nakon porođaja

Neočekivane promene nakon porođaja

Znate da očekujete bebu, ali osim nje, možete očekivati i brojne promene, kako psihičke, tako i fizičke. Evo samo nekoliko stvari koje vas mogu iznenaditi nakon što na svet donesete dete…

Postoji već dosta informacija o tome šta možete očekivati nakon porođaja, kao i kako da postupate sa novorođenom bebom, od dojenja, privikavanja do nege.

Međutim, postoje brojne stvari koje vas mogu iznenaditi, budući da se o njima ne govori toliko.

Evo nekoliko najčešćih stvari koje se dešavaju mamama nakon porođaja:

Emotivne promene

Nedostajanje pokreta u stomaku

Neke mame mogu da osećaju tugu zbog toga što više ne osećaju “leptiriće” u svom stomaku, što i nije toliko iznenađujuće s obzirom da su na taj način imale utisak da su povezane sa svojom bebom. Međutim, ima i onih koje zbog toga osećaju veliko olakšanje. Svaka mama je drugačija.

Razočarenje zbog toga što je trudnoća završena

Sve vreme trajanja trudnoće vi ste se pitali kako će se sve odvijati. Odjednom toga više nema. Normalno je da se neko vreme osećate tužno.

Emotivni usponi i padovi

Ukoliko ste skloni suzama i osećate se emotivno krhko, ne treba da se čudite. Možete samo da krivite svoje hormone. Vremenom će taj osećaj nestati, a do tada budite blagi prema sebi.

Anksioznost i zabrinutost (posebno za bebu)

Ako nikada ranije niste bili ovoliko zabrinuti, dobrodošli u majčinstvo. Normalno je da roditelji brinu za svoje bebe, a to se neće promeniti ni tokom narednih godina, samo ćete naučiti da kontrolišete osećaj.

Morbidne misli

Moguće je da će vas odjednom obuzeti morbidne misli, posebno razmišljanja o vašoj ili partnerovoj smrti. Um je izuzetno moćna sila i naše misli je ponekad vrlo teško kontrolisati. To ne treba da vas iznenadi, zato što onog trenutka kada postanete roditelj, odjednom se neverovatno zaštitinički osećate prema bebi.

Imate osećaj da ste na ivici provalije

Zaljubljivanje je opojno, zbunjujuće, ali i predivno iskustvo. Tako ćete se verovatno i vi osećati dok gradite svoj odnos sa bebom.

Psihičke promene

Zaboravnost

Da li imate utisak da ste svoju memoriju ostavili u porođajnoj sali? Niste same. Hormoni, nedostatak sna i nalet novih obaveza odgovorni su za to da ste odjednom postali previše rasejani i zaboravni.

Zbunjenost i “maglovitost” mozga

Ovo stanje je takođe poznato kao “majčin mozak” i potpuno je normalna pojava nakon što na svet donesete dete.

Fizičke promene

Osetićete postporođajne bolove, posebno prilikom dojenja

Ovi bolovi mogu biti prilično jaki, toliko da ćete imati utisak da ponovo osećate porođajne kontrakcije. Postporođajni bolovi se javljaju jer beba dok sisa oslobađa oksitocin, hormon odgovoran za kontrakcije materice. Ako su vaši posporođajni bolovi veoma jaki, možda će biti potrebno da uzmete analgetike. Najpre, proverite sa svojim lekarom da li su bezbedni za konzumiranje u periodu dojenja. Ovi bolovi su individualni i nisu kod svake novopečene mame istog intenziteta.

Problem tvrde stolice

Mnoge žene posle porođaja imaju problem sa velikom nuždom zbog straha da se rana “ne pocepa” (ako je rađena epiziotomija). Zbog toga dolazi do nagomilavanja i stvrdnjavanja stolice, što vremenom još više otežava situaciju. Prva stolica se očekuje dva do tri dana posle porođaja, a ako izostane – daju se tablete (ili klizme) koje izazivaju pojačan rad creva. Takođe, treba znati da majka ne može da bude otpuštena iz porodilišta dok ne dobije stolicu.

Osećate bol dok piškite

To se dešava zato što slani urin iritira međicu, koja je pretrpela određenu traumu tokom porođaja. Povišena temperatura i kontinuirano bolno mokrenje može ukazivati i na infekciju urinarnog trakta, pa se zato posavetujte sa svojim lekarom.

Krvarenje

Nakon porođaja krv iz materice ima jedinstven miris i biće potpuno drugačija od svega što ste do tada videli. Može doći i do krvnih ugušaka s vremena na vreme, a takođe ćete imati utisak i da imate odliv, posebno tokom dojenja. Uverite se da koristite vrlo upijajuće porodiljsko higijenske uloške i izbegavajte korišćenje tampona zbog infekcija. Ovaj veliki gubitak krvi bi trebalo da se reši u roku od nekoliko dana nakon porođaja.

Utrnulost u perinelanom predelu

Ovo se češće dešava ukoliko je rađena epiziotomija te je potrebno da rana zaraste.

Gubitak vaginalnog tonusa

Istezanje vagine je neizbežno prilikom guranja bebe. Bez obzira koliko praktikujete kegelove vežbe, vaša vagina nikada neće biti ista kao pre porođaja. Ovo je samo mala cena koju ćete morati da platite zarad ljubavi koju ćete doneti na svet.

Vrećast stomak

Zaboravite na sva maštarenja da svoje telo vratite u formu, kao i da ponovo nosite staru odeću odmah nakon porođaja. Telu je potrebno i do 12 meseci da opet bude kao ranije, naravno uz puno truda i vežbi, a ovo takođe zavisi od mame do mame.

Pupak je drugačijeg oblika

Ako ste imali uvučen pupak, nemojte da se iznenadite ukoliko ostane ispupčen i nakon porođaja.

Preterana žeđ, posebno dok dojite

Proizvodnja mleka oduzima puno energije, za šta je potrebno puno hrane i vode, koje su u ovom slučaju gorivo. Iz tog razloga, potpuno je normalno da mame osećaju žeđ dok doje svoje bebe. Osim toga, može doći i do zatvora, te je vrlo važno da unosite dovoljno tečnosi i hrane bogate vlaknima.

About admin

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *