Monday , April 23 2018
Home / Zanimljivosti / Nega novorođenčeta: 7 blagodeti maslinovog ulja za bebe

Nega novorođenčeta: 7 blagodeti maslinovog ulja za bebe

Stari Grci i Rimljani smatrali su plod masline darom bogova, a maslinovo ulje nazivali još i tečnim zlatom. Današnja istraživanja pokazuju da su antički narodi bili u pravu, a da li ste znali da ovo blagotvorno ulje možete primeniti i kod svojih najmlađih? Evo na koje sve načine…

Osim po svojoj hranljivosti, maslinovo ulje poznato je i kao jedan od najdelotvornijih prirodnih sastojaka za mnogo toga.

Evo na koje sve načine možete primeniti maslinovo ulje kada je u pitanju vaša beba:

1. Maslinovo ulje za masažu beba

Osim što stvara posebnu i jaču vezu između roditelja i bebe, masaža je takođe izuzetno važna jer pospešuje kvalitetniji san, razvoj i zdravlje novorođenčeta.

Važan aspekt prilikom masaže je izbor odgovarajućeg ulja. Roditelji uglavnom koriste maslinovo ulje bez ikakvih problema i žalbi. Evo nekoliko prednosti masaže sa maslinovim uljem:

Maslinovo ulje je poznato po tome što čini kožu mekšom, sjajnijom i zdravijom, a za bebinu nežnu kožu biće odličan losion.
Ulje ima regenerativnu moć i pomaže u očuvanju kože.
Kako je maslinovo ulje bogato zdravim mastima, fenolnim antioksidantnim vitaminom E, skvalenom i oleinskim kiselinama, redovna masaža može pomoći u održavanju dobrog tona kože, kao i zdravlju kostiju i mišića.
Maslinovo ulje se može koristiti i tokom hladnijeg i tokom toplijeg perioda godine.
Kratko uputstvo za masažu bebe
Kratko uputstvo za masažu bebe
2. Maslinovo ulje u ishrani beba

Kada je reč o ishrani beba, preporučljivo je uvesti maslinovo ulje tek od šestog meseca starosti. Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama koje su izuzetno dobre za zdravlje srca i pankreasa. Ulje takođe može biti dobar izvor masti za bebe koje prelaze na dopunsku ishranu, a te masti igraju vrlo važnu ulogu u bebinom razvoju. Budući da je beba od prvih dana života naviknuta na unos oleinske masne kiseline putem majčinog mleka, najsličnija masnoća sa kojom valja nastaviti i tokom dohrane je maslinovo ulje.

Međutim, iako izuzetno zdravo, nikada ne smete koristiti više od jedne četvrtine čajne kašičice za 50 grama bebine hrane, jer u suprotnom može doći do dijareje. Kada se jede u pravim količinama, maslinovo ulje pogoduje celokupnom zdravlju bebe.

11 načina da ojačate bebin imunitet
11 načina da ojačate bebin imunitet
3. Maslinovo ulje za grčeve i konstipaciju kod beba

Jedan od prirodnih načina da bebi umirite grčeve je da utrljate, pravcima kazaljke, zagrejano maslinovo ulje na bebin stomak. Maslinovo ulje smanjuje gasove i obezbeđuje miran san.

Osim toga, maslinovo ulje pomaže i kod konstipacije. Mnogi ovo blagotvorno ulje koriste kao laskativ za lečenje zatvora. Ipak, pre nego što sami donesete odluku da na taj lečite svoju bebu, najpre se posavetujte sa lekarom.

8 strategija za smirivanje grčeva kod beba
8 strategija za smirivanje grčeva kod beba
4. Maslinovo ulje za temenjaču

Maslinovo ulje pokazalo se kao odlično u suzbijanju temenjače, žućkaste, često slojevite (pločaste) naslage na bebinom temenu – koja liči na krljušt. Naime, hidratantna svojstva maslinovog ulja mogu delovati kao prirodni lek za uklanjanje temenjače kod beba.

Utrljajte maslinovo ulje na bebino teme.
Masirajte sa peškirićem ili mekanom četkom i ostavite tako nekih 10 do 20 minuta.
Ukoliko je kora gusta, ostavite ulje i tokom noći.
Kasnije, temeljno isperite bebinu kožu glave pomoću blagog šampona ili samo mlake vode.
Koristite češalj kako biste nežno uklonili oslabljenu koru sa bebine glave.
Kako se rešiti temenjače?
Kako se rešiti temenjače?
5. Maslinovo ulje za pelenski osip

Malinovo ulje pokazalo se kao izuzetno dobro i za pelenski osip, a najbolje je koristiti emulziju koja se pravi od dve kašike maslinovog ulja i kašike vode.

Emulziju utrljajte na dlanove i lagano pređite preko bebinih genitalija i zadnjice. Ukoliko ne rešite problem na taj način, obratite se pedijatru.

5 prirodnih lekova za pelenski osip
5 prirodnih lekova za pelenski osip
6. Maslinovo ulje za kašalj kod beba

Američka akademija pedijatara savetuje lekarima da za lečenje kašlja bebama daju prirodne lekove, a ne antibiotike. Svaki put kada je vaša beba bolesna, majčino mleko je najbolji lek! Povremeno, dobro je i utrljavati prirodno ulje kako bi se beba smirila.

Pomešajte tri do četiri kašičice maslinovog ulja sa dve do tri kapi ulja od ruzmarina, eukaliptusa i peperminta. Utrljajte mešavinu na bebine grudi i leđa.

Utrljavanje ulja pre nego što beba zaspi, pomaže joj da lakše prespava noć.

Kako suzbiti kašalj kod beba i dece?
Kako suzbiti kašalj kod beba i dece?
7. Maslinovo ulje za prevremeno rođene bebe

Klinička ispitivanja su otkrila da maslinovo ulje, u kombinaciji sa sojinim uljem, ima lipidni profil sličan majčinom mleku i korisno je kao intravenozna ishrana za nedonoščad.

Doktori preporučuju maslinovo ulje za bebe sa malom težinom ili bebe sa poteškoćama u ishrani.

About ciro ciro

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *