Thursday , March 22 2018
Home / Zanimljivosti / Nega bebe: Šta može da vam zadaje brigu u 1. mesecu

Nega bebe: Šta može da vam zadaje brigu u 1. mesecu

Postoji mnogo pitanja koja brinu roditelje novorođenčeta. Izdvojili smo deset najčešćih i na njih potražili odgovore stručnjaka…

Beba jeste majušno, nežno biće, naročito ako je rođena pre vremena, ali ipak nije od stakla. Setite se samo kako su u bolnici pedijatrijske sestre vešto baratale sa njom.

1. BOJIM SE DA JE UZMEM

Novorođenu bebu najčešće držimo u naručju, u ležećem položaju na leđima, uz pridržavanje glave rukom, ili joj se glava oslanja na našu podlakticu. Bebu ne treba držati uspravno, osim kada očekujemo da podrigne. Tada se uspravi, sa glavom preko našeg ramena ili se drži tako da leži potrbuške – preko kolena osobe koja sedi, sa glavom na jednoj njenoj nozi i licem okrenutim na dole, a stomakom na drugoj nozi. Prilikom uzimanja ili spuštanja bebe u krevet, uvek joj se jednom rukom pridržava glava.

2. BEBIN TEN

Bebina koža je nežna i meka, prirodno ružičaste boje. U prvim danima nisu retke neke pojave koje plaše roditelje. Međutim, po prirodi su potpuno bezazlene i spontano iščezavaju.

Milia

Bele tačkice veličine glave čiode, najčešće prisutne na bradi, nosu, obrazima i čelu –
Kako postupati sa pupkom?
Kada donesete bebu kući, svakodnevno će da je obilazi patronažna sestra i obavlja toaletu pupka. Nakon otpadanja pupčanog patrljka, pupčana rana se suši, što zna da traje nekoliko dana. Tada već možete i sami da je dezinfikujete, i to na sledeći način: posle kupanja skinite staru gazu, ukapajte u pupčanu ranu nekoliko kapi Povidon jodid rastvora (jednoprocentni jod) i pokrijte novom sterilnom kompresom, veličine 5×5 centimetara, koju ćete fiksirati za kožu nežnijim flasterom. Pritom je neophodno da vam ruke budu čiste i zdrave, a u slučaju infekcije i pocepanih zanoktica – potrebno je da se koriste sterilne rukavice. Ukoliko se pupčana rana ne osuši ni nakon pet dana od otpadanja patrljka, ili patronažna sestra ima neku primedbu, ili se pojavi crvenilo oko pupka – bebu treba neodložno odneti pedijatru, najbolje pri porodilištu u kome je rođen
koje predstavljaju sitne retencione ciste, nastale zapušenjem lojnih kanala, normalna su pojava kod novorođenčadi, a nestaju spontano, u toku nekoliko nedelja.

Toksični eritem

Reč je o brojnim crvenkastim mrljama po koži, sa žućkasto-belom bubuljicom u centru. Najupadljivije su dva dana nakon rođenja, ali mogu da se jave i kasnije. Bezazlene su i prolaze spontano.

Mongolska mrlja

U pitanju je tamno plava prebojenost kože, različite veličine, najčešće u predelu trtične kosti. Česta je pojava kod crne i orijentalnih rasa, a u našoj sredini kod romske dece, mada se viđa i kod 10 odsto beba bele rase. Iščezava spontano do četvrte godine života.

Makularni hemangiom (“ujed rode”)

Vaskularni nevus (proširenje krvnih sudova) je vrlo česta pojava kod novorođene dece, obično prisutan na potiljku, zatim na korenu nosa i očnim kapcima. Na pritisak pobledi, a zacrveni se pri plaču. Spontano iščezava do kraja prve godine života, mada onaj na potiljku može i trajno da ostane.

Ukoliko se po koži novorođenčeta pojave gnojanice, to treba vrlo ozbiljno shvatiti i bebu odmah odneti lekaru, koji će da preduzme lečenje.

3. KEFALHEMATOM

U stvari, beba ima otok elastične konzistencije na jednoj strani poglavine. Kefalhematom  je nakupljena krv između pokosnice (spoljašnji omotač kosti) i kosti lobanje. Nastaje tokom porođaja – pritiskom glave deteta na karlične kosti majke. Obično se ne primećuje na rođenju, već tek nakon nekoliko sati, a može da se narednih dana i poveća. Njegovo povlačenje traje nekoliko nedelja, bez ikakve terapije.

4. PLIK OD SISANJA

Beba vrlo često ima plik na gornjoj usni, koji je posledica sisanja. Međutim, on bebi ne smeta, pa ga ne treba dirati. Iščeznuće spontano, kada dete pređe na nemlečnu hranu.

5. ŽUTICA

Oko dvadeset odsto terminskih i pedeset odsto prevremeno rođenih beba, dva-tri dana posle rođenja malo požuti, pri čemu je većina  potpuno zdrava. Tada govorimo o fiziološkoj žutici, koja je normalna pojava, a posledica je razgradnje viška crvenih krvnih zrnaca u još nezreloj jetri. Većina novorođenčadi koja je imala fiziološku žuticu, otpušta se kući – malo ili nimalo žuta. Međutim, ako žutica traje duže od dve nedelje, ili se prvi put javi posle petog dana života, bebu treba odneti lekaru.

6. BEBI KRMELJAJU OČI
Ispirajte ih sterilnim tropostotnim rastvorom borne kiseline i očistite sterilnom gazom (svako oko posebnom) – od spoljašnjeg ugla ka unutrašnjem (ka nosu). Ukoliko nakon dva-tri dana ovaj tretman ne daje rezultate, obratite se lekaru.

7. CRVENI TRAG NA PELENI
Kod beba oba pola, mokraća može da bude obojena crvenkasto, kao posledica nakupljanja uratnih soli. To nije patološka pojava, ne smeta detetu i spontano prolazi. Kod neke ženske novorođenčadi, crveni trag na peleni može da potiče od nakupljanja sukrvičasto-sluzavog sekreta u vagini, koji predstavlja jednu od reakcija na trudnoću, a bezazlena je i prolazna pojava.

Prepovijanje pre ili posle podoja?
Na to pitanje je teško dati odgovor. Sa jedne strane, beba bljucka kada se prepovija nakon podoja. No, ako to radite pre podoja, bićete nervozni dok je prepovijate – ukoliko ona vrišti gladna, umesto da je opušteno mazite – što ona, naprosto, obožava. Takođe, mnoge bebe imaju stolicu u toku podoja, pa ih je posle opet potrebno presvući da se ne bi ojele. Možda je iz tog razloga bolje presvlačiti bebu 15-20 minuta posle podoja, ali pažljivo, da ne povrati.

Inače, reakcije na trudnoću su posledica prelaska majčinih hormona iz posteljice u bebin organizam. Najčešća reakcija je uvećanje mlečnih žlezda (kod oba pola) – iz kojih katkad može da se iscedi beličast sadržaj (što, inače, ne treba praktikovati). Otok je tvrd, ponekad praćen crvenilom, koje je znak početne infekcije. Novorođenčetu treba samo staviti obloge od troprocentne borne kiseline na grudi, a ukoliko dođe do gnojenja (novorođenački mastitis) – obavezno konsultovati pedijatra ili dečjeg hirurga.

8. PROBLEMI SA DOJENJEM

Kako da znam da li imam dovoljno mleka i da li je ono dovoljno kvalitetno?

Ako podoj ne traje više od pola sata, a beba posle njega mirno spava, sve je u najboljem redu. Ako se probudi već posle 20 minuta i nastavi da plače, verovatno se nije nasisala. Podojite je opet. Vaše mleko ne može da bude loše, možda ga samo u početku nemate dovoljno. Ali, ništa strašno: veliki broj malih podoja od po nekoliko gutljaja, u prvim danima će detetu da obezbedi potrebnu količinu hrane, ali i da stimuliše vaše grudi da stvaraju duplo više mleka, pa u narednim danima treba očekivati da se podoji prorede.

Kako da budem sigurna da beba izvlači mleko?

Tragovi mleka na bebinom jeziku su siguran znak da ona može da izvuče mleko, pa se vredi pomučiti dok ne nauči da lepo sisa. Ali, ako je jezik posle podoja i dalje ružičast, ako podoj traje duže od pola sata a beba pritom svaki čas plače, verovatno nije ništa posisala.Beba povraća…
Beba povraća u mlazu
Svako povraćanje u mlazu je znak da sa bebom nešto nije u redu, pod uslovom da niste menjali vrstu hrane, ili hranjenjem pomoću flašice prepunili bebin želudac.
Beba povraća krv
Najpre pogledajte svoje bradavice. I najmanja ranica (ragada) može da bude uzrok isticanja krvi, koju beba posisa sa mlekom, a nešto kasnije izbaci iz želuca, bez ikakvih posledica. Ako su bradavice u redu, možda je krv ipak bebina, pa se treba obratiti lekaru.

Većina problema kod dojenja nastaje zbog nepravilnog sisanja. Beba koja sisa samo bradavicu (kao cuclu na flašici) – izvlači malo ili nimalo mleka, pa ostaje gladna. Razdražljiva je i nemirna dok je plač ne iscrpi, a tada zaspi, preskačući obrok. Ovakva beba upada u zdravstvene probleme, a majčine grudi postaju prepunjene, tvrde i bolne.

Ako su bradavice ravne ili uvučene, a grudi toliko prepunjene da beba ne može da uhvati bradavicu, prvo treba ručno istisnuti izvesnu količinu mleka, dok dojka ne omekša. Zastoj mleka se leči čestim izmlazanjem (svakog sata, u trajanju od deset minuta po dojci), dok mleko ne krene da curi u mlazu i dok se dojke ne razmekšaju. Ukoliko se u međuvremenu beba probudi i traži da sisa, obavezno joj ponudite dojku. Ako podoj uspe, problem je rešen. Ako ne uspe, probajte sa veštačkim (silikonskim) bradavicama ili nastavite sa izmlazanjem.

Umesto ručnog izmlazanja, može da se koristi pumpica, najbolje ona koja se odmah stavi na sterilnu flašicu u kojoj se čuva mleko. Ono se bebi daje pomoću otkuvane kašičice, sve dok se ne uspostavi uspešan podoj. Ako vam ne uspe ni posle dva meseca, onda hranite bebu vašim mlekom uz pomoć flašice – to je bolje nego da joj dajete veštačko mleko. Majke koje su od početka sa bebom u sobi i doje je na “zahtev”, gotovo da ne znaju za mastitis. Njegov najčešći uzrok je izostavljanje noćnog podoja – koji je priroda odredila, pa ga ne treba preskakati.

Koliko često dojiti bebu?

Bebu ne treba hraniti ni po kakvom planiranom rasporedu, već kada ona poželi. Prvih dana po rođenju, pauza između podoja ne bi trebalo da bude veća od tri sata. Bebe sa telesnom masom ispod tri kilograma treba buditi i češće, ako se uspavaju. Uspešno dojena beba sama uspostavlja pravilan ritam, koji joj najviše odgovara. On se vremenom menja, tako što se razmak između podoja produžava, ali u prvom mesecu ne treba da ih bude manje od sedam dnevno.

Koliko dugo bi trebalo da traju podoji?

Beba treba da sisa dok se ne najede. Tada ili odbije dojku, ili zaspi. Mnoge bebe, naročito nedonoščad, vole da dremuckaju za vreme podoja. Opipavanjem dojki se može proceniti koliko mleka je beba popila. Ako vas muči to što beba posisa samo nekoliko gutljaja i neće više da vuče, možete je prvih nekoliko dana posle podoja dohranjivati sa nekoliko kašičica svog izmlaženog, neprokuvanog mleka. Tako će vam dete koliko-toliko duže spavati.

Kako prekinuti podoj?

Nikada ne odvajajte bebina usta od dojke dok sisa. Vrhom malog prsta dodirnite ugao bebinih usana, i ona će da ispusti bradavicu. Nežno izvucite bradavicu iz bebinih usta, najbolje kad zaspi.

Koji problemi sa dojkama mogu da se jave?
Prepunjenost grudi nastaje uglavnom kada se beba doji po utvrđenom ritmu – što je pogrešno, kao i u porodilištima gde se bebe ne donose noću na podoj. Svaki zastoj mleka, ako se brzo ne eliminiše, vodi ka upali dojke – mastitisu. On mora da se leči antibioticima, ali pritom nikako ne treba prekidati dojenje. Jer, to će da pogorša situaciju, a može čak da dovede do formiranja gnojne kolekcije – apscesa, koji se leči hirurški.

U prvoj nedelji nakon porođaja, na bradavicama neretko nastaju bolne rane – ragade. One su, sa jedne strane, posledica inače veće osetljivosti bradavice u prvim danima, a sa druge strane – nepravilnog položaja bebe pri dojenju. Takođe se javljaju kod neuspešnog podoja, kada beba vuče ali ne izvlači mleko. Najbolje za negu bradavica je premazivanje sopstvenim mlekom pre i posle podoja, nakon čega ih treba pustiti da se osuše na vazduhu. Na tržištu postoji i nekoliko dobrih preparata za negu bradavica, koji ubrzavaju zarastanje ragada.

9. AKO JE BEBA ŽEDNA

Možda jeste, ali žeđ joj se utoljava majčinim mlekom, a ne vodom. Voda se daje bebi samo kada je dehidrirana i kada je na veštačkoj ishrani. Znaci dehidracije su: pospanost, uvučena fontanela (mekani deo svoda lobanje na temenu), retko mokrenje (beba koja nije dehidrirana, svaka tri sata je mokra), suva koža i usne, ušiljen nos, upale oči, naborana koža. U ovakvim slučajevima, beba nije voljna da sisa, pa mora da se poji kašičicom svakih pet minuta dok ne promokri i ne «živne», nakon čega treba nastaviti sa dojenjem.Da li su bolje pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu?
Važno je pravilno povijanje: jedna švedska i dve tetra pelene, ili jedna švedska, jedna tetra pelena i pelena za jednokratnu upotrebu, koja se stavlja direktno uz telo i menja najmanje tri puta dnevno, a obavezno nakon velike nužde. Papirne pelene mogu da se koriste od prvog dana života, čak su i praktičnije, ali vrsta pelena nije važna, već razmak između bebinih nogu, kako bi se sprečio razvojni poremećaj kuka. Ukoliko beba ima osip po koži ispod pelene za jednokratnu upotrebu, treba je zameniti pelenom drugog proizvođača, ili pamučnom

Koju vodu možete da date bebi?

Bebi može da se da prokuvana i nezaslađena vodovodska voda, niskomineralna i negazirana flaširana voda, kao i specijalna voda za pripremanje mlečnih formula. U pogledu prokuvavanja flaširane vode, pridržavajte se uputstva proizvođača. Ukoliko ga nema, prokuvavajte je pre svake upotrebe, a u međuvremenu držite u frižideru. Bunarska voda se ne preporučuje za bebe.

*Štucanje nakon podrigivanja je česta pojava, koja bebi uopšte ne smeta i spontano prestaje.

*Bljuckanje je kod bebe normalna pojava. Ona često bljucka posle podoja ako nije podrignula. Zato je treba držati uspravno i lupkati po leđima da podrigne, posle čega je možete spustiti da leži u polubočnom položaju (poduprta pokrivačem iza leđa), da se ne bi zagrcnula ako ponovo bljucne.

*Zagrcnjavanje ume da bude i dramatično (beba naglo pomodri). Odmah je treba okrenuti na bok, sa glavom naniže, i dobro izlupati po leđima. Nakon toga, ona će izbaciti sadržaj iz disajnih puteva, nastaviti da diše i povratiti rumenu boju. Bebe koje često bljuckaju, treba da leže sa uzdignutim uzglavljem (staviti rolnu peškira pod bebin dušek, nikako jastuk pod glavu, da se ne uguši). Ukoliko beba koja bljucka – dobro napreduje, ništa se ne preduzima. Problem će spontano da nestane, verovatno tek oko šestog meseca života. Ako gubi u težini, neophodno je konsultovati pedijatra.

10. PROBLEMI SA STOLICOM

Beba nema stolicu dva dana

Beba obično ima stolicu svakodnevno, pri čemu broj stolica nije važan ukoliko dete lepo napreduje. Može da je ima jednom dnevno, ali i u toku svakog podoja. Međutim, dešava se da beba nema stolicu i po nekoliko dana. Kod bebe na prirodnoj ishrani, toleriše se period od sedam do deset dana bez stolice, ako je ona mirna i ne povraća. Ukoliko beba koja nema stolicu vrišti, ima napet trbuh i povraća, neodložno je treba odneti lekaru.

Veća količina kisele ili ljute hrane koju je majka konzumirala, može da izazove proliv kod bebe, ili kiselu stolicu koja stvara ojed. Mama treba da prilagodi ishranu (lakša hrana, mlečna, supe i slično), pa će se sve vratiti u normalu. Ojed će da nestane ako se redovno maže bebi kremom, po mogućstvu onom koja sadrži cink. Ako je koža oštećena, pomoći će jednoprocentni rastvor eozina.

Zelena stolica može da znači glad, infekciju (kada je smrdljiva i sadrži sluz, pa i krv), ili beba tokom terapije dobija preparate gvožđa. Žuta stolica, koja dugo stoji u peleni, pozeleni pod dejstvom vazduha.

JOŠ NEKA PITANJA…

Beba često kija. Da li je prehlađena?

Kijanje može, ali ne mora da bude znak prehlade. Kod male bebe, kijanje je najčešće reakcija na neke spoljne draži (na primer, jako svetlo, promena sredine i slično), pa ne treba da vas zabrinjava.

Mojoj bebi ponekad podrhtava brada dok plače. Da li je to normalno?

Jeste. I to će da prođe kada nervni sistem još malo sazri.

Beba se povremeno trza u snu

Trzaj je u ranom uzrastu česta pojava. Radi se o normalnom, Moroovom refleksu, kao reakciji na iznenadnu draž ili gubitak ravnoteže. Ponekad se javlja i bez vidljivog razloga. Spontano iščezava do kraja šestog meseca života. Jedino ako su ovakve pojave učestale, treba se posavetovati sa lekarom, naročito ako je ocena na rođenju bila manja od osam.Dežurni centar Halobeba
Ukoliko nastupi problem koji nikako ne možete da rešite, možete pozvati savetovalište Halobeba – 011/7158-444, čiji stručnjaci tokom 24 sata daju savete telefonom.

– Da li beba može da spava u krevetu pored majke?

Može, pod uslovom da majka nije preterano gojazna, da ne uzima sredstva za umirenje i da se otac sa tim slaže. Kada beba čvrsto zaspi, može polako da se prenese u krevetac. U svakom slučaju, nikad ne bi trebalo ostaviti bebu da se plačem uspava. Najlakše se uspava u majčinoj blizini.

-Da li beba u prvom mesecu sme da se iznosi napolje?

Teoretski, beba sme da se iznosi napolje čim se osuši pupčana rana, pod uslovom da je spoljna temperatura preko 15 stepeni i da je lep, stabilan dan, bez vetra. Ukoliko je hladnije, treba sačekati da napuni šest nedelja, jer dotle nema potpuno razvijen centar za termoregulaciju, pa bi na hladnoći mogla da se suviše rashladi, a u slučaju vrućine da se pregreje.

– Koliko beba treba da napreduje u težini u prvom mesecu?

Novorođenče u prvoj nedelji života normalno gubi pet do deset odsto porođajne mase, koju nadoknađuje najdalje do navršene treće nedelje. Sa mesec dana, obično dobija 400-700 grama. Ali, i ako dobije samo 200-300 grama, ne treba ništa dodavati, već popraviti način dojenja. Tek ukoliko su sve druge mogućnosti iscrpljene, uvodi se dohrana adaptiranom mlečnom formulom, mada to isključivo treba da preporuči  pedijatar! Nedonoščad gubi na težini procentualno i više od terminske dece, ali kasnije više i dobija, pa stiže svoje vršnjake do prvog rođendana.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

About admin

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *