Monday , April 23 2018
Home / Zanimljivosti / Masaža koju radite SA svojom bebom

Masaža koju radite SA svojom bebom

Čulo dodira predstavlja naš prvi komunikacijski kanal koji omogućava organizmu da prima razne senzacije iz spoljnjeg sveta.

Na taj način učimo o svojoj okolin. Upravo taj, nimalo zanemarljiv medij, poznatiji kao dodir, može da podstakne i unapredi razvoj, pogotovo u najranijim mesecima života bebe. Koliko često ljubimo, grlimo, nosimo, masiramo, dodirujemo svoju bebu/dete sve češće su teme blogova, članaka, foruma, ali i istraživanja, stručnih radova. Verovatno sa dobrim razlogom.

IAIM, u sklopu svog delovanja, nudi obuku za masažu beba gde su, svi roditelji/staratelji dobrodošli bilo da se radi o zdravim, prevremeno rođenim, bebama sa posebnim potrebama uzrasta od 0 do 12 meseci, ali i sa usvojiteljskim porodicama. Tokom obuke roditelji uče različite načine korišćenja masaže i dodira, u cilju boljeg upoznavanja jedinstvenih i konstantnih promena kroz koje prolazi dete u prvoj godini života kao i sa ciljem unapređenja i jačanja same porodice. Pored masaže, ovaj program pruža mogućnost učenja i drugih korisnih veština poput korišćenja glasa, pokreta i drugih komunikativnih formi koje mogu, na jedinstven način, biti od velike pomoći u komunikaciji sa vašom bebom. Roditelji dolaza zajedno na obuku sa svojim mališanima i već od prvog časa kreću da praktikuju i primenjuju naučeno. Pored majki, obuka posebno podržava uključivanje očeva i pokazala se veoma korisnom omogućavajući i njima sjajan način da se povežu i komuniciraju sa svojim mališanima.

Obuka roditelja, u trajanju od nekoliko susreta, uz prisutnost instruktora, se sastoji u praktičnom i teoretskom delu. Odvija se u intimnoj i opuštenoj atmosveri, poštujući prvenstveno potrebe beba. Mogu da se rade sa grupom roditelja, ali i induvidualno, 1 na 1, ukoliko se to od instruktora zahteva. Obuke roditelja za masažu beba vode sertifikovani IAIM instruktorikoje su kvalifikovane osobe sa završenim IAIM treningom. Polazeći od činjenice da roditelj najbolje poznaje svoje dete kao i njegove potrebe bitno je naglasiti da tokom obuke instruktor NE masira bebe već demonstrira pokrete na lutki, prati roditelje i obučava ih tehnikama masaže, edukuju ih o značaju dodira, ali je tu i za potencijalne diskusije koje se često znaju razviti tokom trajanja same obuke. Pored strukturisanog programskog dela, obuke su i korisno mesto gde roditelji međusobno mogu razmeniti svoja iskustva, družiti se, ali i zajedno sa svojim mališanima, promeniti dinamiku svakodnevice te uraditi nešto i van kuće.

Istraživanja kao i iskustva roditelja koji su prošli obuku pokazuju da ovaj program za masažu beba može da ponudi mnoge benefite. Neki od njih bili bi: interaktivnost, stimulacija, olakšavanje i relaksacija bebe.

Interakcija u sklopu masaže unapređuje i promoviše emocionalno vezivanja i razvoj sigurnog attachmenta zatim razvija poverenje, komunikativnost i osećanje ljubavi, poštovanja i cenjenja.

Masaža može da stimuliše i deluje na razvoj mozga, pogotovo u prvoj godini života kad je njegov rast ubrzan, zatim cirkulaciju, digestivni, hormonalni i imuni sistem, telesnu svesnost, koordinaciju i ravnotežu.

Masažom, roditelj bebi može da olakša pojavu gasova i grčeva, zatvora, mišićne napetosti, lakše boli i rast zubića.

Benefiti relaksacije, što većinu ljudi uglavnom i asocira na masažu, ogledaju se u postizanju boljeg sna bebe, boljoj fleksibilnosti njenog mišićnog tonusa, regulaciji ponašanja, redukciji hormona stresa, ali i obostranoj smirenost.

Pored navedenih, valja pomenuti i neke od benefita koje sami roditelji mogu dobiti obukom:

– bolje razumevanje svoje bebe i otkrivanje njene jedinstvenosti,

– mogućnost da nauče da osluškuju svoju bebu i upoznaju signale koje ona šalje,

– bolje razumevanje plača, kao jednog od osnovnih načina bebine komunikacije,

– povećavano samopouzdanja te unapređenje roditeljskih veština,

– kvalitetno provedeno vreme sa svojom bebom,

– upoznavanje drugih roditelja i razmena iskustava.

Bitno je pomenuti i to da, iako ne spade u terapeutske, ovaj način interakcije dodirom sa vašom bebom može delovati povoljno i na unapređenje i poboljšanje ranog odnosa roditelj-dete, a koji je usled različitih stresnih situacija potencijalno ili trenutno narušio procesa emocionalnog vezivanja.

Osluškivanje bebe, razumevanje signala i poruka koje nam šalje te prihvatanje i poštivanje njene jedinstvenost i potreba su neophodni koraci da bi se razvio zdrav intiman odnos u kojem nas, hteli mi to priznati ili ne, upravo bebe odnosno deca uče kako biti roditelj. Masaža beba, a time i dodir kao jedan od esencijalnih i neophodnih sastojaka zdravog odrastanja, predstavlja mudro odabranu investiciju neophodnu za dobar start.

Edukativna strana namenjena promociji i unapređenju komunikacije unutar ranog odnosa roditelj/dete kao i uticaju muzike/zvuka na razvoj dece i odraslih.

About admin

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *