Monday , April 23 2018
Home / Zanimljivosti / Kada beba počinje da se smeje?

Kada beba počinje da se smeje?

Bebe se, najverovatnije, prvi put nasmeju mnogo pre svog rođenja. One mogu da se smeju još u materici. Prvi osmesi ne nastaju sa namerom, ili kao odgovor na bilo šta. To su refleksni osmesi, slični pokretima ruku ili nogu i predstavljaju samo iskustvo kroz koje beba prolazi tokom razvoja. Bebe jako brzo krenu da se smeju sa namerom i to će i vas radovati.

Kada beba počinje da se smeje Bebin prvi osmeh mnogo govori o njenom razvoju. Predstavlja znak da se njen vid poboljšao i da je u stanju da prepozna vaše lice. Mozak i nervni sistem su dovoljno sazreli da eliminušu refleksni osmeh i sada to postaje sredstvo kojim se beba povezuje sa drugima. Beba počinje da shvata da su njena osećanja važna i da imaju određeni efekat na ljude oko sebe. Smejaće se kako bi pokazala zadovoljstvo, uzbuđenje, uživanje i sreću.

Refleksni osmeh nestaje do dva meseca starosti. Prvi svesni osmeh pojaviće se negde između 6 i 12 nedelja života. Razliku između refleksnog i pravog osmeha možete uočiti kroz tajming i trajanje osmeha. Refleksni osmeh uglavnom je kraći i dešava se nasumično, kada beba spava ili je umorna. Pravi osmeh nastaje kao odgovor na nešto, u smislu da je beba videla mamu, ili je čula glas brata ili sestre i vide se emocije na bebinom licu.

Kako bi podstakli bebu da se smeje često pričajte sa njom, često ostvarujte kontak očima i smejte se kada joj se obraćate ili gledate u nju. Budite šašavi pred bebom, pravite grimase, proizvodite smešne zvuke, imitirajte životinje. Samo nemojte da preterate kako ne bi previše stimulisali bebu.

Kada se beba prvi put nasmeje, kasnije će to stalno ponavljati. Na svaki njen osmeh vaše oči će zasijati i sami ćete početi da se smejete. U početku osmeh će biti odogovor na vokalnu i vizuelnu stimulaciju. Kasnije, kada se poboljša bebin vid, počeće da se smeje na sam pogled na mamu i tatu. Iako ćete vi videti najviše bebinih osmeha, beba će se smešiti i drugima. Vremenom beba će početi da dodaje i zvučne efekte svom osmehu

Ukoliko beba ne počne rano sa osmesima nemojte misliti da nije srećna ili da nešto nije u redu. Bebe u različito vreme prave ovaj važan korak. Ako se beba ne smeje do tri meseca starosti onda posetite pedijatra.

About admin

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *