Tuesday , April 24 2018
Home / Zanimljivosti / Jutarnje mučnine štite mame i bebe?

Jutarnje mučnine štite mame i bebe?

Iako su neprijatne, mučnine mogu biti veoma korisne za zdravlje trudnice i razvoja organa ploda. Pogledajte zbog čega je tako.

Čak dve trećine budućih majki oseća mučnine, a naučnici smatraju da je njihova pojava dobar znak!

Naime, nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da jutarnje mučnine štite trudnicu i plod od trovanja hranom, a plod je, takođe, zaštićen od dejstva hemikalija koje su u stanju da deformišu bebine organe u ključnom periodu razvoja.

Ovaj zaključak izvela su dva ugledna biologa Univerziteta u Kornelu – Samjuel M. Fleksman i Pol. V. Šerman, koji su detaljno analizirali krajnje ishode hiljada uspešnih i neuspešnih trudnoća. Kako oni objašnjavaju, pojava mučnina zaslužna je za to što žene u ranim fazama trudnoće neretko izbegavaju meso, određene vrste povrća i pića koja sadrže kofein.

“‘Jutarnja mučnina’ je potpuno pogrešan naziv”, navodi Šerman, profesor neurobiologije ponašanja na Univerzitetu u Kornelu, u koautorskom radu “Jutarnja mučnina: Mehanizam za odbranu majke i embriona”.”Mučnina i povraćanje u trudnoći ne javljaju se samo izjutra, već u bilo koje doba dana.”

Kako njegov kolega Fleksman objašnjava, mučnina i averzija prema određenim vrstama hrane je način na koji se telo majke brani u periodu kada je njen imuni sistem prirodno potisnut. Tako se organizam trudnice brani od toksina koji u njega mogu dospeti putem mikroorganizama i nekih teratogenih supstanci (agenasa koji izazivaju deformitete organa ploda).

About admin

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *