Home / Zanimljivosti / Deljenje kreveta sa bebom stresno za majku

Deljenje kreveta sa bebom stresno za majku

Vaše odluke o tome da li ćete dojiti bebu i da li će ona spavati u vašem krevetu, od velikog su značaja za vaše zdravlje, pokazuje najnovija studija.

Istraživači sa američkog Notvestern Univerziteta su majkama merili nivo hormona stresa u toku dana. Najpovoljniji hormonski ritam je kada je nivo hormona stresa kortizola visok u jutarnjim satima, čime se organizam priprema za eventualne stresne situacije, a nizak u večernjim satima kada omogućava miran san.
Studija je pokazala da žene koje doje svoju decu, ali ne spavaju u istom krevetu imaju izraženiji pad nivoa kortizola, što je optimalan hormonski ritam. Na primer, istraživači navode da žene sa ovakvim promenama nivoa hormona imaju veće šanse za dobro kardiovaskularno zdravlje ili da prežive rak dojke. Žene koje ne doje, ili dele krevet sa svojim detetom imaju manji pad nivoa kortizola u toku dana.
Već je opšte poznato da dojenje smanjuje stres, a što se tiče deljenja kreveta, majke verovatno imaju probleme sa snom, pa se to odražava na nivo hormona stresa.

izvor: yumama

About admin

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *