Monday , April 23 2018
Home / Zanimljivosti / 22 odgovora na najčešća pitanja i dileme u vezi sa bebama

22 odgovora na najčešća pitanja i dileme u vezi sa bebama

Kada novorođenče donesu kući, mladi roditelji se, ma koliko bili pripremljeni za ovu važnu ulogu, suočavaju sa brojnim pitanjima – šta, kada, kako, koliko treba da rade sa njim. Pedijatri savetuju…

Kako vaša beba bude rasla tako će vam iskustvo, koje budete sticali vremenom, uliti sigurnost u ono što radite. A do tada pročitajte naše odgovore na najčešće dileme i pitanja i budite bezbrižni.

1. Šta znači ocena na rođenju – da li brojevi predstavljaju jednu ili dve ocene?
Ocena na rođenju ili APGAR skor znači procenu vitalnosti nakon prvog i petog minuta od momenta rađanja, i predstavlja zbir poena kojima se ocenjuje sledećih pet parametara: srčana radnja, disanje, boja kože, napetost mišića (tonus) i refleksna aktivnost. Prvi broj je ocena koja je značajna jedino za osobu koja bebi pruža pomoć da prodiše ukoliko je potrebno, dok druga ocena može da ima prognostički značaj samo ako je manja od tri. Druga ocena od osam, devet ili deset je podjednako dobra za bebu.
2. Da li sunčanje kroz prozor može da smanji novorođenačku žuticu?
Ne može, kao ni osvetljavanje običnom lampom. Žuticu smanjuje samo plava svetlost, talasne dužine 425 do 475 nm (nanometara), koju emituju specijalne foto lampe, a primenjuje se u bolnici.
3. Kada treba da otpadne pupčani patrljak? Šta je bolje za obradu pupka – Povidon jodid ili Octenisept? Zašto nastaje pigmentacija kože pupka?
Pupčani patrljak otpadne najčešće između trećeg i desetog dana, neretko posle petnaest dana, a ponekad tek krajem prvog meseca života. Treba biti strpljiv, ne čupati ga i ne odsecati, svima na kraju otpadne. Brže se sasušuje i otpada ako se obrađuje Povidon jodidom nego Octeniseptom, mada su i jedan i drugi dobri dezinficijensi. Ne treba ih mešati, jer u tom slučaju ostaje trajna pigmentacija kože.
4. Kako treba da izgleda bebina stolica?
Beba na prirodnoj ishrani ima zlatno-žutu gromuljičastu stolicu, a ako se hrani mlečnom formulom, ima pastoznu stolicu
žućkasto-maslinaste boje, koju teže ispušta. Ukoliko koristi preparate gvožđa, stolica je tamno zelena.
5. Kada je bolje presvlačiti bebu – pre ili posle obroka?
Teoretski, bolje je pre obroka, da posle ne bi prilikom presvlačenja bljuckala. U praksi: ako beba ima stolicu dok jede (što je česta pojava), treba je presvući 10 do 20 minuta nakon obroka, ali pažljivo, da ne bi povratila. Ukoliko nije imala stolicu, ne treba da se presvlači ako je u peleni za jednokratnu upotrebu, sve dok pelena upija.
6. Koje pelene su bolje – pamučne ili jednokratne?
Ima raznih vrsta pamučnih i pelena za jednokratnu upotrebu, kao i reakcija kože odojčeta na njih, pa treba otkriti šta bebi najviše odgovara. Ja sam za jednokratne: praktičnije su, beba je uvek suva i manje se prehlađuje. Nakon velike nužde, svaku pelenu treba što pre promeniti, kako se koža ne bi ojela.
7. Čime je najbolje tretirati osip na guzi?
Ojedenu kožu najbolje zaceljuju kreme sa cinkom. Ako ste ljubitelj narodne medicine, upotrebite svinjsku mast ispranu u devet voda. Ukoliko su prisutne gnojanice, odmah se javite lekaru. Kod pelenskog osipa, neophodno je promeniti vrstu pelena.
8. Vlažne maramice za brisanje kože – da ili ne?
Vlažne maramice su odlične za situacije kada niste u svojoj kući, ali za kontinuiranu upotrebu nisu dobre, jer iritiraju kožu. Bolja je mokra pelena.

9. Nega polnih organa kod devojčice: da li krema sme da dođe u kontakt sa sluzokožom?
Mažite samo kožu, ali neće se desiti ništa loše ako krema pređe na sluzokožu.
10. Da li i kada kod dečaka treba povlačiti kožicu na piši?
U prvoj godini ne treba, jer može da se zaglavi, a to je opasno. Kasnije može, najbolje u toploj vodi – polako, i samo do granice otpora. Ukoliko ne može u potpunosti da se smakne ni posle
druge-treće godine, obratite se dečjem urologu.
11. Široko povijanje – da ili ne? Dokle?
U našoj sredini, široko povijanje se primenjuje otkako je jedna studija pokazala da ono značajno redukuje iščašenje kuka (ne mora da bude urođeno, ali se često dešava pod opterećenjem kod urođeno plitkih čašica), a koje je kod nas bilo zastupljenije nego drugde u svetu – zbog pogrešnog povijanja beba sa ispruženim nogama. Ako se bebe pravilno povijaju, vremenom će ta genetska osobina da se izgubi iz populacije. Nama ostaje da u iščekivanju rezultata nove studije primenjujemo široko povijanje bar do prvog ultrazvučnog pregleda kukova, koji treba obaviti između šest nedelja i dva meseca, a dalje prema savetu lekara koji je obavio ultrazvučni pregled.
12. Da li bebi treba davati da pije vodu? Da li ona treba da se prokuvava?
Beba koja samo sisa, do navršenih šest meseci ne mora da pije vodu, ali nije zabranjeno. Beba na veštačkoj ishrani, kao i beba koja sisa i dohranjuje se adaptiranom mlečnom formulom – treba da pije vodu: nezaslađenu vodovodsku ili niskomineralnu i negaziranu flaširanu. I jednu i drugu do šest meseci treba prokuvavati.
13. Da li beba mora da podrigne posle obroka? Koliko čekati na to?
Poželjno je da beba, naročito mala, podrigne posle obroka, kako ne bi bljuckala ili povratila, ali ne po svaku cenu. Ukoliko zaspi a nije podrignula, spustite je pažljivo u krevetac da leži na boku. Podrignuće kada se probudi.
14. Kako prekinuti štucanje kod bebe?
Nikako. Prestaće samo. Ono više smeta vama nego bebi.
15. Da li bebi davati “Vigantol” ili AD kapi?
Bebi koja je na prirodnoj ishrani, potrebno je dodavati samo vitamin D. Iako adaptirane mlečne formule sadrže dovoljno svih potrebnih vitamina, praksa je pokazala da nisu pouzdana zaštita od rahitisa, pa i deci koja se hrane isključivo njima – treba dodati vitamin D. Jer, AD kapi, koje pored vitamina D sadrže i vitamin A, rezervisane su samo za odojčad koja se iz nekog razloga hrani kravljim mlekom, iako se ono uopšte ne preporučuje za ishranu u prvoj godini života, zbog čestih alergijskih reakcija. Osim Vigantola, postoje i drugi preparati čistog vitamina D. Važno je da doza bude 400 jedinica dnevno, osim ako pedijatar ne preporuči više. Ne treba koristiti preparate koji su registrovani kao dijetetski proizvod, već samo one koji su registrovani kao lek.

16. Koliko beba treba da napreduje u telesnoj masi? Kada je potrebna dohrana?
Posle rođenja, zdrava terminska beba gubi 10 do 15 odsto porođajne mase, a preterminska i do 15 odsto. Zadovoljni smo ako sa tri nedelje vrati telesnu masu sa kojom je rođena, i u tom slučaju – ako ne traži, ne treba ništa dodavati. Na kraju prvog meseca, takva beba ne dobije više od 200-300 grama, ali optimalno je da dobije oko 700 grama. U drugom i trećem mesecu dobija i do jedan kilogram, a kasnije manje. Ako beba stalno napreduje i zadovoljna je, ne treba ništa dodavati bez saveta pedijatra.
17. Kako čistiti bebin jezik?
Bebi treba čistiti jezik samo ako ima soor (bele naslage gljivice kandide – koje, za razliku od mleka, ne mogu da se „sastružu“ kašičicom ili špatulom). Čišćenje se obavlja pre obroka, sodom bikarbonom, na jedan od sledeća dva načina:

● Dobro se operu ruke i na kažiprst namota čista gaza natopljena rastvorom sode bikarbone (jedna kašičica na decilitar prokuvane i ohlađene vode), pa se time mehanički skidaju bele naslage sa jezika, desni ili nepca.
● Na prst se namota čista gaza natopljena prokuvanom i ohlađenom vodom, pa se umoči u prah sode bikarbone, a onda time skidaju naslage kandide.

Ukoliko jedno čišćenje nije dovoljno, treba ga ponoviti sve dok ima naslaga. Odojčetu kome je mehanički odstranjen soor, treba tokom pet dana četiri puta dnevno posle obroka na jezik stavljati lek protiv kandide (Dactanol gel ili Nistatin kapi, čija doza zavisi od uzrasta).
18. Da li treba koristiti štapiće za uši ili ne?
Ne! Iz bebinih ušiju povremeno ispadaju grudvice smeđeg voska, ali to nije prljavština, već normalan način na koji uvo samo sebe prečišćava. Taj vosak ne može da se štapićima izvuče iz kanala. Naprotiv, može da se ugura dublje i da se zaglavi, a posle pranja kose – kada upije vodu, da nabubri i potpuno začepi uvo, kada ga treba isprati u zdravstvenoj ustanovi. Ušni lekari su izričito protiv štapića za uši, jer njihova upotreba značajno povećava učestalost zapaljenja uva.
19. Zašto se bebi povremeno skuplja šlajm u disajnim putevima? Kako ga eliminisati?
Kod bebe se svaki sekret u nosu sliva niz zadnji zid ždrela i stvara nadražaj na kašalj – kada je ona u ležećem položaju. Ali, pošto ne zna da ispljune iskašljani sadržaj, beba ga guta, i on se pojavljuje kao sluz u stolici. Ukoliko je opšte stanje dobro i odojče lepo jede, ne treba preduzimati ništa, osim čišćenja nosića pre svakog obroka, a i češće, ako je jako zapušen. Kod povišene temperature, otežanog disanja ili bola u uvu, obratite se lekaru.
20. Fontanela se rano zatvara – da li će beba morati na operaciju?
Velika fontanela (mekani deo na temenu) se spontano zatvara, najčešće između šest i osamnaest meseci, ali može i ranije. Ukoliko bebina glava normalno raste, nije potrebna nikakva intervencija. U problematičnim slučajevima, treba se obratiti za savet dečjem neurohirurgu.
21. Šta preduzeti da se beba ne znoji prekomerno?
Najpre treba isključiti pretopljavanje, kao najčešći uzrok znojenja, a zatim rahitis, čak i kod bebe koja redovno dobija vitamin D. Neka zdrava deca se znoje više od druge, jer imaju više znojnih žlezda, i tu se ne može ništa, osim da se češće presvlače, kako ne bi bila mokra.
22. Da li beba sme zimi da se iznosi napolje?
Ne samo da sme, nego i treba, ali samo pod određenim uslovima: u prvih mesec i po dana života – samo ako je spoljna temperatura preko 15 stepeni, a kasnije može da se iznosi u kraću šetnju i na temperaturu oko nule – pod uslovom da je lep dan, bez vetra, i da je adekvatno obučena.
Tekst: Prim. dr Maja Skender, pedijatar

About ciro ciro

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *