Thursday , March 22 2018
Home / Zanimljivosti / 18 najvećih dilema porodilja

18 najvećih dilema porodilja

U prvim danima sa bebom mladu majku muče mnoge nedoumice. Rešite ih uz pomoć pažljivo odabranih saveta lekara…

Strah i nesigurnost su veoma izražena stanja kod porodilja. Kako negovati bebu, kako je hraniti, uspavljivati…samo su neka pitanja aktuelna u prvom mesecu sa bebom.

Na 18 najčešćih pitanja porodilja odgovor daje pedijatar Prim. dr Maja Skender:

1. Kako da znam da li je beba dovoljno sisala?
Zdrava beba, rođena na vreme, sama ispusti dojku kada se nasisa. Međutim, nije retko da u prvim danima posle kratkog vremena zaspi na dojci i pre nego što se najela, što je skoro pravilo kod nedonoščadi. Štipnite bebu za nožicu ne biste li je razbudili. Ukoliko to ne uspe, spustite je u krevetac. Promena temperature okoline će momentalno da je razbudi ako je ostala gladna.

2. Koliko beba treba da posisa po obroku?
Zavisi od uzrasta i telesne mase na rođenju. Krupnije bebe jedu više od majušnih. U trećem danu, to je 80-100 mililitara po kilogramu telesne mase, a već posle deset dana količina raste na 150 ml/kg, i održava se uz manje varijacije naredna tri meseca. Tu količinu podelite sa brojem obroka. Manja beba sisa češće, po malo, dok sa uzrastom broj obroka opada, a količina posisanog mleka raste. Ipak, kod jedne iste bebe nije svaki podoj količinski jednak. Obično je „najjači“ onaj prvi, jutarnji.

3. Da li treba da budim bebu da bi sisala?
Ukoliko je telesna masa na rođenju ispod tri kilograma, budite bebu ako se sama ne probudi – bar na svaka tri sata, i danju i noću, dok ne pređe tri kilograma. Posle ne morate da je budite noću, ali danju nastavite. Beba u prve dve-tri nedelje ne bi trebalo da spava duže od četiri-četiri i po sata u toku dana.

4. Kako da znam da li beba izvlači mleko?
Pogledajte ima li mleka u njenim ustima. Ako joj je gornja površina jezika i posle podoja roze boje umesto bele, znači da nije došla u kontakt sa mlekom. Možete i da izmerite podoj, tako što ćete obučenu bebu da izmerite na digitalnoj vagi pre i posle podoja. Ako nema razlike, znači da ne izvlači mleko. I, na kraju, posle uspešnog podoja bi trebalo da osetite da su vam dojke splasle.

5. Nemam još mleka, a grudi su mi teške i bolne. Šta to znači?
To je znak da se mleko stvara, ali ga vi još ne vidite. Potrebno je da često dajete bebi da sisa, a između toga da sami izmlazate dojke, kako biste ih olakšali. Ako ih praznite svakog sata po deset minuta – naizmenično, sa kružnom masažom, za pet-šest sati mleko će teći „kao iz česme“, a napetost u dojkama će da popusti.

6. Kako se pravilno masiraju dojke?
Postavite dlan jedne ruke na gornju, a dlan druge ruke na donju stranu dojke i pravite nežne kružne pokrete, naizmenično, sa izmlazanjem. Nemojte da gnječite eventualno prisutne čvorove, jer ćete postići kontraefekat. Ako su vam dojke tvrde, čestim pražnjenjem, u kombinaciji sa izmlazanjem – razmekšaćete ih u roku od nekoliko sati.

7. Kako da saniram ragade (naprsline na bradavicama dojki)?
Preskočite nekoliko podoja, a dojke praznite ručno ili pomoću pumpice – ako vas ona ne povređuje još više, u sterilnu posudu. Izmlaženo mleko dajte bebi kašičicom. Bradavice namažite nekim sredstvom za negu bradavica, kojih ima u svakoj apoteci. Nemojte ih prati sapunom, da ne bi još više ispucale. Nakon dan-dva intenzivne nege, rane će da zarastu i možete ponovo da dojite. Samo, ovog puta popravite tehniku dojenja, da se ragade ne bi vratile.
8. Da li treba da ispiram bradavice posle preparata “Multi mam”?
Kozmetika za bradavice je tako napravljena da ne škodi bebi. Koristite je posle podoja, kako bi se dobro upila do narednog. Jer, ako je bradavica masna, može da isklizne bebi iz usta. Međutim, hemijski sastav ne smeta bebi, i možete da je dojite bez prethodnog ispiranja bradavice.

9. Na koji način se čuva izmlaženo mleko? Koliko sme da stoji u flašici?
Ukoliko se izmlazate besprekorno čistim rukama, ili sterilisanom pumpicom u otkuvanu posudu ili otkuvanu flašicu, vaše mleko može u njoj da stoji na sobnoj temperaturi četiri do šest sati, u frižideru do tri dana, a u zamrzivaču do tri meseca. Jednom odmrznuto, ne sme da se ponovo zamrzava – šta se ne upotrebi, to se baca. Kako god da je stajalo u otkuvanoj posudi, vaše se mleko pre upotrebe ne prokuvava – da bi se sačuvali vredni sastojci, već se samo zagreva do temperature tela.
10. Da li je potrebno, i koje veštako mleko da nabavim za dohranu?
Ukoliko pedijatar u bolnici u kojoj ste se porodili nije rekao drugačije – ne treba nijedno. Vaše je najbolje, a stimulus za njegovo stvaranje je vučenje bradavice, što čini beba tokom sisanja, ili vi sami – ručnim izmlazanjem ili pomoću pumpice. Naviranje mleka potpomaže čaj za dojilje. Ako stvarno nemate ni kapi mleka, uprkos izmlazanju, najbolje je da nabavite ono koje je beba dobijala u porodilištu.

11. Da li će beba imati grčeve ako ja jedem mahunarke dok je dojim?
Verovatno da hoće, ali pošto oni nisu bolest, ni namirnice koje nadimaju stomak nisu zabranjene u vašoj ishrani. Treba samo da naučite kako da izađete na kraj sa grčićima.

12. Mogu li istovremeno da dojim blizance?
Možete, i treba da ih dojite istovremeno. Za to postoji nekoliko tehnika. Bebe postavite po jednu na svaku dojku istovremeno: ili na jastuke u „ragbi pozi“, tako da su im nožice iza vas, ili tako da su im tela ukrštena ispred vas. Pri svakom podoju, menjajte stranu – da ne bi jedna beba dobijala uvek bolju dojku (ako su nejednake bradavice), i da se jedna dojka ne bi nedovoljno praznila (ako sitnija beba slabije vuče).

13. Ako blizanci plaču istovremeno, kako da odredim prioritet?
Neophodna vam je pomoć, da ne bi došlo do „raspada sistema“. Obično je jedan blizanac dominantan, i on uvek prvi i glasnije plače. Vremenom ćete sami proceniti da li je u tom trenutku ugroženiji od drugog. Gledajte da pažnju ravnomerno rasporedite na oba deteta, pod uslovom da su jednako snažna i zdrava. U protivnom, slabije i sićušnije dete u početku zahteva više pažnje, ali se razlika vremenom gubi. Vodite računa da ne upadnete u zamku i ostanete posvećeniji jednom detetu celog života!

14. Kako se neguju genitalije kod devojčice?
Brišu se mokrom pelenom, ili se zapiraju toplom vodom, uvek od spreda prema pozadi – da se crevne bakterije ne bi unosile u mokraćne puteve, jer to može da dovede do mokraćne infekcije. Poželjno je da sapunica ne ulazi u vaginu, jer smanjuje njenu prirodnu otpornost na bakterije. Kada bebu obrišete, namažite joj zaštitnu kremu na kožu genitalija. Ako malo pređe na sluznicu, ništa se neće dogoditi, ali nemojte vi tamo da je nanosite.

15. Kako se neguju genitalije kod dečaka?
Zapiranje se sprovodi isto kao kod devojčica. Zaštitnu kremu nanesite na čitavu kožu koja je izložena dejstvu mokraće i stolice.

16. Da li treba da povlačim kožicu na piši kod dečaka?
U prvoj godini života ne treba.

17. Kako se neguje bebina kosa i skida temenjača?
Bebinu glavu svakog drugog-trećeg dana perite šamponom kojim kupate bebu, bez obzira ima li kosu ili ne. Nakon toga kosmati deo obrišite blagim trljanjem mekim frotirskim peškirom. Zatim bebu pažljivo očešljajte gustim češljićem ili bebi četkom sa prirodnom dlakom, čak i ako nema kosu, kako biste odstranili površinski sloj ljuspica – da se ne bi formirala temenjača. Nju čini ljuspasti, masni sloj žućkaste boje na bebinom temenu, koji nastaje zbog nagomilavanja produkta lojnih žlezda. Nastalu temenjaču ćete najlakše otkloniti natapanjem temena bebi uljem, i to sat-dva pre kupanja (u zapuštenim slučajevima ulje treba da „odstoji“ preko noći), a zatim postupite kao što je već navedeno. Ukoliko se temenjača često javlja, uprkos redovnoj higijeni, promenite šampon.

18. Da li beba sme da spava na stomaku?
Sme, ali bebu mlađu od dva meseca nemojte da ostavljate u položaju potrbuške bez ikakvog nadzora, da se ne bi ugušila. Kasnije možete. Kod nedonoščeta uzmite u obzir takozvani korigovani uzrast, to jest onaj u kome bi bilo da je rođeno na vreme. Ukoliko beba spava isključivo na stomaku, iskriviće joj se stopala upolje. Najbolje je da se često menja položaj.

About admin

Check Also

Šta vas očekuje u prva tri meseca trudnoće?

Dolazak bebe u potpunosti će promeniti vaš način razmišljanja, ali i “ceo svet” u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *