Monday , April 23 2018
Home / Vijesti / Zaštitite vaše sunašce na suncu
The sun drawing sunscreen on baby (boy) back.

Zaštitite vaše sunašce na suncu

 

Kako ništa ne bi pokvarilo ovu idiličnu sliku neophodno je dobro se pripremiti za letovanje naročito kada imate bebu.

Kao i sve u životu, sunce ima i korisne i štetne efekte. Bebama je sunce naročito potrebno za pravilan razvoj. Međutim još je i čuveni švajcarski lekar Paracelzijus govorio: „Doza čini otrov“ odnosno sve u čemu se pretera može postati štetno. Tako je i sa sunčevim zracima. Dugotrajno izlaganje suncu opasno je, naročito za najmlađe i može dovesti do ozbiljnih oštećenja kože. Zato je dečjoj koži potrebna posebna zaštita, pre svega u prvim godinama života kada prirodni zaštitni mehanizmi još uvek nisu u dovoljnoj meri razvijeni. U tom uzrastu koža nije u stanju da brzo i u dovoljnoj količini proizvodi pigment melanin koji štiti od UV zraka, pa bebina koža može za svega 3 do 5 minuta da izgori na suncu. Zato je izuzetno važno izabrati proizvod sa visokim zaštitnim faktorom. SPF ukazuje na faktor koji produžava vreme samozaštite, a NIVEA Baby krema za sunčanje SPF 30 i losion za sunčanje SPF 50+ produžavaju prirodno vreme zaštite trideset i pedeset puta.

Takođe treba imati na umu da je potpuna zaštita moguća samo ako se nanese dovoljna količina proizvoda. Testovi koji određuju SPF određenog proizvoda za zaštitu od sunca rade se sa 2 mg kreme po kvadratnom centimetru kože. Ako se nanese manja količina, SPF se smanjuje. Stoga budite izdašni sa količinom zaštite za sunce koju koristite. Naročito treba obratiti pažnju na delove kože koji su najviše izloženi suncu (lice, ruke, noge) i obavezno ponavljati mazanje nakon izlaska iz vode. Dodatna zaštita od sunca u vidu odeće, šeširića sa širokim obodom i naočara je ključna. UV zraci probijaju kožu i tokom oblačnih dana. Čak i kada je u hladu, bebina koža mora biti zaštićena, jer iako nije direktno izložena suncu, svakako jeste štetnim UV zracima. Ali čak i pored izuzetno visoke zaštite, dermatolozi preporučuju da se bebe ne izlažu direktnom suncu u prvoj godini života.

 

I ne zaboravite, budite primer svom detetu jer vrlo je verovatno da će se deca čiji roditelji revnosno primenjuju zaštitu od sunca i sama redovno štititi od sunca.
Ne dozvolite da vam bilo šta pokvari odmor, kako biste vi i vaše sunašce mogli bezbrižno da uživate na suncu!

About admin

Check Also

4 razloga zbog kojih nisam želela goste odmah nakon porođaja

Čak i u najboljim okolnostima, porođaj je psihički i fizički iscrpljujuć. Iako bi vam pomoć …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *