Monday , April 23 2018
Home / Vijesti / Šum na srcu: Ne paničite!
Pediatrician doing checkup on baby

Šum na srcu: Ne paničite!

 

Često se dešava da su šumovi u slučaju pojedinih srčanih mana veoma tihi, dete nema tegobe, pa se tako neke urođene srčane mane otkriju tek u uzrastu od 10 do 12 godina. Tada su roditelji prilično nepoverljivi i ne mogu prihvatiti činjenicu da njihovo naizgled zdravo dete (koje se čak bavilo sportom) ima urođenu srčanu manu koja zahteva hiruršku korekciju. Zbog različitog porekla i prirode šumova na srcu, roditelji bi trebalo da imaju na umu nekoliko činjenica:

1. Ne paničite
Posle prvog saznanja da dete ima šum na srcu ne treba paničiti, posebno ako se dete dobro oseća i nema nikakvih tegoba. Ovo
se naročito odnosi na decu stariju od dve godine. Sve teške urođene srčane mane po pravilu se ispoljavaju u prvim danima ili mesecima života, pa je verovatnoća da dete kojem su lekari prvi put otkrili šum sa sedam ili jedanaest godina ima tešku srčanu manu – veoma mala.

2. Posetite dečjeg kardiologa
Dete kod kog se u više navrata čuje šum na srcu, bez obzira na to da li je prehlađeno ili ne, trebalo bi uputiti dečjem kardiologu na konsultativni pregled. Ovu odluku bi trebalo prepustiti ordinirajućim pedijatrima iz primarne zdravstvene zaštite, koji su u tom pogledu vrlo revnosni.

3. Ne opeterećujte dete
Ako je potvrđeno da se kod deteta radi o funkcionalnom šumu, roditelji bi trebalo da odagnaju sve strahove i da se prema detetu ophode kao prema potpuno zdravoj osobi, što ono i jeste. Često ovakvi nalazi služe roditeljima kao neka vrsta ”alibija” za brojne probleme u kući, školi, u vaspitanju, i previše opterećuju time i sebe i dete.

4. Ponašajte se normalno
Ne bi trebalo insistirati na tome da se deca sa fiziološkim šumom, ili čak nekim lakšim srčanim manama, oslobode nastave fizičkog vaspitanja, jer im se na taj način prenosi pogrešna poruka, u smislu da su manje sposobna od ostale dece. Drugim rečima, ako vam je rečeno da vaše dete sigurno ima fiziološki šum, zaboravite da ga je ikad imalo.

 

5. Razmišljajte pozitivno
S druge strane, deci s urođenim srčanim manama treba posvetiti posebnu pažnju. Kada roditelji dobiju informaciju o vrsti i težini srčane mane njihovog deteta, u vrhunskoj, referentnoj zdravstvenoj ustanovi, kao i podatke o njenom prirodnom toku
i eventualnoj potrebi za hirurškim lečenjem, posle prvobitnog šoka neophodno je da u potpunosti sarađuju sa svojim lekarima (kardiolozima i kardiohirurzima). Pozitivna energija koju prenose svom detetu i vera u povoljan ishod bolesti doprinose
lakšem lečenju malih bolesnika.

About admin

Check Also

4 razloga zbog kojih nisam želela goste odmah nakon porođaja

Čak i u najboljim okolnostima, porođaj je psihički i fizički iscrpljujuć. Iako bi vam pomoć …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *