Home / Vijesti / Refleksoterapija stopala u trudnoći
Foot massage in the spa salon

Refleksoterapija stopala u trudnoći

Ovo je jedan od tretmana koji najviše opušta. S tretmanima refleksoterapije može se početi već nakon trećeg mjeseca trudnoće i s njima se slobodno može nastaviti uz povremene pauze sve do porođaja. Od kraja trećeg pa sve do šestog mjeseca trudnoće buduća majka tretira se bez posebnih ograničenja, ali uz osobitu brigu i osluškivanje njenog i stanja djeteta tijekom tretmana i između njih.
Nakon šestog mjeseca trudnoće tretmani refleksoterapije se trebaju malo modificirati kako bi se pomoglo da se dijafragma majke miče slobodnije pored velike bebe u trbuhu i tako olakša rad srca, cirkulacija i disanje.
Međutim, izravan i stalan pritisak ne bi se smio primjenjivati na područje između članka na nozi i pete. Mnogi fizioterapeuti i refleksolozi smatraju to područje povezano s maternicom i vaginom te se misli da jak pritisak na to područje može uzrokovati prijevremeni porođaj.

Moć refleksoterapije
Žene jako cijene podršku refleksoterapije u trudnoći jer brzo osjete pomoć na fizičkom i emocionalnom planu. Refleksoterapija potiče probavu, olakšava mučnine, uklanjanja glavobolje, poboljšava kvalitetu sna, povećava razinu energije, sprečava žgaravicu, olakšava bol u kukovima i zglobovima, oslobađa od bolova u leđima i preponama, sprečava nakupljanje vode u gležnjevima, stopalima i nogama.

U pravilu, taj je tretman siguran za trudnice. Ipak, postoje stanja koja zahtijevaju odobrenje liječnika: povijest visokoga krvnog tlaka, duboka venska tromboza, preeklampsija, infekcije urinarnog trakta. Refleksoterapiju izbjegavajte ako bolujete od epilepsije, imate nisko položenu posteljicu, previše plodove vode nakon 32. tjedna trudnoće, ako ste imali pobačaj, ako ste prerano rodili (prije 37. tjedna), imate ozbiljne infekcije te vaginalno krvarenje. Naravno, ako se pojave indikacije za tretman, poput povraćanja, bola u leđima, cistitisa, venskih i limfnih zastoja u zdjelici i nogama te bolnih stopala − s tretmanom odmah treba prestati.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić
Foto: Thinkstock

About admin

Check Also

4 razloga zbog kojih nisam želela goste odmah nakon porođaja

Čak i u najboljim okolnostima, porođaj je psihički i fizički iscrpljujuć. Iako bi vam pomoć …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *