Monday , April 23 2018
Home / Vijesti / Razvoj vida: Kako beba vidi svet oko sebe?
baby newborn sleeping on parents hands, kid and family concept

Razvoj vida: Kako beba vidi svet oko sebe?

 

Vid tek rođenog deteta je oko 20 do 30 puta lošiji nego kod odraslih ljudi. Bebe ne mogu da vide mnogo boja, naročito ne nijanse plave i purpurne.

Novorođenče vidi objekte koji su oko pola metra udaljeni od njihovih očiju, što je ujedno i razdaljina na kojoj većina majki drži svoju bebu kada je doji ili mazi.

Takođe, beba se rađa sa perifernim vidom, i tek sa vremenom stiče sposobnost da se fokusira na jednu tačku u centru svog vidnog polja.

Do trenutka kada beba napuni nedelju dana, biće sposobna da prepozna lice roditelja i razlikuje ga od ostalih lica. U tom periodu beba obilčno posmatra objekte koji se kreću.

Sa mesec dana, beba može da se kratkotrajno fokusira na objekat koji je i do 90 centimetara udaljen, kao i da jasno identifikuje detalje, pokret i boje.

Treći mesec je presudan za razvoj vida, jer se bebi tada fokusiraju sočiva u očima pa se samim tim razvija i sposobnost da vidi objekte na različitoj udaljenosti od oka. Tokom ovog perioda razvija se konvergencija, sposobnost oba oka da gledaju isti objekat u isto vreme.

Sa šest meseci beba razvija koordinaciju, sposobnost da oba oka koordinisano prate pokretni objekat.

 

Nakon prvih šest meseci života razvoj se usporava, pa mališan nivo vida odrasle osobe dostiže između tri i pet godina starosti.

About admin

Check Also

4 razloga zbog kojih nisam želela goste odmah nakon porođaja

Čak i u najboljim okolnostima, porođaj je psihički i fizički iscrpljujuć. Iako bi vam pomoć …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *