Monday , April 23 2018
Home / Vijesti / Pola godine: Beba počinje da gleda svet oko sebe drugačije
Cute baby sitting on blanket at park

Pola godine: Beba počinje da gleda svet oko sebe drugačije

 

Vaša beba posmatra svet oko sebe iz sasvim nove pozicije – sedeći, samostalno! Upija okolinu i planira da se uputi ka svakoj zanimljivoj novoj stvari koju primeti.

Sada kada vaša beba sedi, njene ruke postaju sve zauzetije, istražuju interesantni svet oko sebe. Gledajte kako isprva grabi igračke i druge privlačne objekte oko sebe sa obe ruke, a potom sa jednom rukom, prebacujući ih iz šake u šaku. Ova spretnost znači da igra postaje sve zabavnija.

Zvuci koje pravi vaša beba postaju sve složeniji – aaa i uuu se pretvaraju u baa-baa i maa-maa. Ubrzo će shvatiti da „mama“ čini da vi dotrčite pred nju, dok „dada“ prizove tatu za igranje.

Ogovarajte na ova prelepa dozivanja. Uskoro ćete i nju videti kako trči. Veoma uskoro će početi da se pomera ne bi li vas držala na oku, puzaće i migoljiće se.

Vaša beba sada otkriva da sakrivene stvari postoje čak i onda kada ih ona ne vidi. To znači da će uskoro krenuti u lov, gledati pod stolove, uske prostore, kutije i šolje. Žmurke su omiljena igra ovom uzrastu zato što je jako zabavno biti iznenađen kada se vi ponovo pojavite i kažete „Bu“.

 

Očekujte i malo pomoći za promenu pelena i oblačenje. Vaša bebica će potkupiti noge ili podizati ruke da bi vam pomogla u oblačenju pantalonica ili majice. Ova saradnja će, ipak, biti kratkog veka. Uskoro će postati zanimljivije savijati se i koprcati, prevrtati i tresti. Ovo koprcanje čini oblačenje velikom zabavom za vaše dete a velikim izazovom za vas.

About admin

Check Also

4 razloga zbog kojih nisam želela goste odmah nakon porođaja

Čak i u najboljim okolnostima, porođaj je psihički i fizički iscrpljujuć. Iako bi vam pomoć …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *