Monday , April 23 2018
Home / Vijesti / Kako se zaštititi od uboda krpelja!?

Kako se zaštititi od uboda krpelja!?

 

Međunarodni dan zdravlja, koji se širom sveta obeležio sedmog aprila, ove godine prošao je pod sloganom ”Mali ubod – velika opasnost”. Stoga smo zamolili višu medicinsku sestru Slađanu Crvenkov da napiše nešto o krpeljima i vektorskim bolestima.

O krpeljima dosta se priča, a možda ipak samo delimično zna, bar kada je u pitanju pružanje prve pomoći od strane nemedicinskog osoblja. Smatram da nije na odmet da se u ovom periodu, kada boravak u prirodi predstavlja izazov, podsetimo zaštite i pružanja prve pomoću usled uboda krpelja.

Šta pospešuje razvoj krpelja?
Razvoju krpelja pogoduju vremenske prilike u proleće, leto i ranu jesen. Iako ovi paraziti vole toplotu, njihov najveći neprijatelj jeste suv vazduh. Što je više vlage, to duže mogu da se zadrže na mestima odakle vrebaju svoje žrtve. Na travi ili listovima mogu boraviti i po 40 sati. Najčešće vrebaju u grmlju na visini od 1 do 1,5 metara, tako da maloj deci najčešće skaču na glavu.

Kako se zaštititi od uboda krpelja?
Uprkos činjenici što se uredno sprovode mere njihovog iskorenjivanja, krpelja i dalje ima svuda, ne samo u ruralnim naseljima, već i u gradovima. Konsultujte se s farmaceutom o sredstvima za zaštitu od uboda i koristite ih tokom boravka u prirodi.

Kada otići na izlet?
Za boravak u prirodi birajte otvorena mesta sa što manje niskog grmlja i visoke trave – oni su skladišta krpelja. Vodite računa da ni vi ni dete ne sedite na travi, već prvo postavite nepromočivu mušemu, a preko nje ćebe ili ponesite rasklopive stolice.

Kako se obući?
Pažljivo odaberite garderobu. Dete treba da ima šeširić ili kačket (krpelji umeju da padnu detetu na glavu), majicu od tankog materijala (ali s rukavima), čarapice i što duže nogavice.

Šta raditi nakon boravka u prirodi?
Budući da ubod krpelja ne peče, ne izaziva boli niti svrab, nakon boravka u prirodi, na njivi i sličnim mestima pregledajte celo telo svog deteta (naročito delove iza uha, vrat, prepone, pazuhe, guzu…).

Šta ako se krplje ipak zakači?
Javite se lekaru u roku od 24 sata nakon uboda. Ukoliko sami pokušate da odstranite krpelja, može se desiti da neki njegov deo ostane u telu, pa se kasnije to mesto mora kiretirti.

 

Kako se prenosi infekcija?
Jednom inficiran krpelj doživotno je infektivan. U njegovom organizmu nalazi se spiroheta Borelrelia borgdorferi koju ubodom prenosi na čoveka ili životinju, te ukoliko se pravovremeno ne odstrani, ne sprovede adekvatna terapija ili se pak ne prepozna početak infekcije, može doći do lajmske, u narodu poznate ”krpeljske bolesti”.

About admin

Check Also

4 razloga zbog kojih nisam želela goste odmah nakon porođaja

Čak i u najboljim okolnostima, porođaj je psihički i fizički iscrpljujuć. Iako bi vam pomoć …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *