Home / O nama

O nama

Historija
Portal je nastao u januaru 2018. godine kao Zurnalistika, da bi u januaru 2018. godine promijenio ime u Vesti Razne s ciljem, kako regionalnog, tako i sadržajnog, razvijanja. Od samog početka nije zamišljen kao samo sarajevski portal, kako ga je prvo ime definiralo, već kao bosanskohercegovački portal. U vrijeme kada je u Bosni i Hercegovini pristup internetu imao veoma mali broj korisnika, tadašnji Zurnalistika je od samog početka bio nezaobilazna web-stranica bh. internet pionira. Na početku su uglavnom objavljivane vijesti iz svijeta i to zabavnog sadržaja, bez politike i crne hronike. Brzo je uveden i forum, koji je sve do danas ostao najposjećeniji bosanskohercegovački internet forum. Kroz 12 godina, Vesti Razne je od osnivanja konstantno rastao kako je rastao i broj internet korisnika u BiH.

Sadržaj
Vesti Razne uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informisati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde. Portal svojim tekstovima ukazuje na aktuelne probleme u različitim oblastima, s ciljem pozitivnih društvenih promjena, ali prije svega afirmiše pozitivne vrijednosti, ljude i događaje koji doprinose stvaranju zdrave i pozitivne atmosfere u društvu. Sadržaj portala se od nastanka do danas konstantno povećavao i napredovao. Vesti razne je jedan od malobrojnih portala u Bosni i Hercegovini koji ima profesionalnu redakciju po uzoru na tradicionalne medije, dopisnike u svim većim gradovima BiH, proizvodi vlastiti sadržaj ili ga legalno kupuje od novinskih i fotoagencija. Danas se na Vesti razne objavi oko 150 vijesti dnevno. Vesti razne je vjerovatno jedini nezavisni internet medij u Bosni i Hercegovini iza kojeg ne stoji nijedna politička opcija, nevladina organizacija ili marketinška agencija, pa je sadržaj našeg portala i zbog toga najprivlačniji našim čitateljima.

Posjećenost
Prema podacima Google Analyticsa za januar 2018. godine, sa 2 miliona jedinstvenih posjetitelja i 50 miliona učitavanja stranica mjesečno, portal Vesti Razne najposjećeniji je informativni portal u BiH.

Također, prema rezultatima istraživanja gemiusAudience, koje obuhvata gotovo sve bosanskohercegovačke web-stranice, Vesti Razne najposjećeniji je informativni portal u BiH. U januaru 2018. godine, Gemius je zabilježio 468 hiljada stvarnih korisnika iz BiH koja su posjetila portal Vesti razne, što čini doseg od 28,58%.

Oglašavanje
Vesti razne, osim što je najposjećeniji internet medij u BiH, zasigurno je i najuspješniji kada je u pitanju internet oglašavanje. Dugogodišnjim ulaganjem u razvoj internet oglašavanja u BiH i konstantnom inovativnošću, veliki broj domaćih i globalnih klijenata je uvidio prednosti interneta kao novog i vjerovatno najefikasnijeg kanala za slanje poruka do svojih ciljnih skupina i izabrao upravo naš portal kao strateškog partnera u online marketingu. Vesti razne je prvi portal u Bosni i Hercegovini na kojem su se oglašavale velike svjetske i domaće kompanije i brendovi.

Internet u BiH
Prema dostupnim podacima, u Bosni i Hercegovini trenutno ima blizu dva miliona internet korisnika ili 42 posto populacije koja koristi internet.