Home / Ishrana beba / Zdravlje bebe: Kako da prevenirate plagiocefaliju ili sindrom ‘zaležene’ glave

Zdravlje bebe: Kako da prevenirate plagiocefaliju ili sindrom ‘zaležene’ glave

Plagiocefalija je u poslednjih nekoliko decenija postala sve češća. Saznajte šta izaziva sindrom “zaležene” glave i kako možete sprečiti da ga vaša beba dobije…

Možda niste čuli za termin plagocefalija, ali vam je verovatno poznatiji sindrom “zaležene” ili “ravne” glave.

“Reč plagiocefalija zapravo znači ‘ravna glava’. To je termin koji se koristi za opis deformisanog oblika glave kod odojčeta. Iako zvuči alarmantno, ovo stanje je zapravo bezopasno. U stvari, kada beba počne da sedi, plagiocefalija često nestaje sama od sebe za nekoliko meseci”, objašnjava doktor Majkl L. Kaningam.

Vrste Plagiocefalije
Poziciona plagiocefalija

Ovo je najčešći oblik plagiocefalije i baš kao što se da zaključiti iz naziva, razvija se iz pozicije bebine glave, objašnjava doktor Majkl. Bebe imaju tendenciju da spavaju sa glavom okrenutom na levu ili desnu stranu. Pošto je bebina lobanja izuzetno mekana, u skladu s blagim pritiskom na dušek, bebina glava može poprimiti asimetričan oblik.

Brahicefalija (Koronarna sinostoza)

Ovo je druga po učestalosti vrsta plagiocefalije koja obično nastaje ukoliko beba spava na leđima, glavom okrenutom ka gore. Na taj način njena glava postaje ravna sa zadnje strane. “Jedina razlika između plagiocefalije i brahicefalije je u tome na koji način beba spava i leži”, objašnjava doktor Kaningam.

izvor : yumama.com

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *