Home / Ishrana beba / Zdrava trudnoća tokom zime
Woman blows snowflakes from her open hands

Zdrava trudnoća tokom zime

Trudnoća tokom zime mnogim ženama predstavlja problem. Za trudnice je od velike važnosti da se u ovom periodu pojačano paze, počevši od nege kože do toplog oblačenja.

Brinite o sebi
Ako ste navikli da redovno vežbate nastavite da se pridržavate svojih navika, ali izbegavajte aktivnosti kao što su skijanje i klizanje jer možete pasti i povrediti bebu.
Nemojte čistiti sneg kako ne biste opteretili mišiće leđa i abdomena. Imajte u vidu da je održavanje ravnoteže tokom trudnoće izuzetno važno, stoga uložite u kvalitetnu obuću u kojoj ćete sigurno hodati u zimskim uslovima.

Pobedite loše raspoloženje
Nagle promene raspoloženja su karakteristične za trudnice, a zimi mogu biti još intenzivnije. Ako ste skloni zimskoj depresiji, obratite se stručnjaku koji će vam dati savete. Zimsku depresiju možete pobediti pravilnom ishranom i šetnjom na svežem vazduhu.
Hranite se pravilno. Unosite Omega-3 masne kiseline tako što ćete najmanje dva puta nedeljno jesti ribu. Budite aktivni što više možete jer ćete podstaći oslobađanje endorfina, hormona sreće.

Negujte kožu
Promene u temperaturi, hladan vazduh i grejanje u stanu mogu oštetiti kožu, naročito trudnicama koje prolaze kroz hormonske promene. Nakon svakog kupanja ili tuširanja namažite kožu hidrantnom kremom. Izbegavajte upotrebu vruće vode koja dodatno isušuje kožu.

Oblačite se slojevito
Trudnice prolaze kroz hormonske promene koje se mogu odvijati naglo: tako vam u jednom trenutku može biti hladno, a u drugom vruće. Ako se obučete slojevito, lakše ćete se nositi s promenama telesne temperature, a samim tim ćete biti bolje raspoloženi.

Zaštitite se od gripa
Posavetujte se sa svojim lekarom o adekvatnoj zaštiti od gripa, a ako ipak obolite, odmah se obratite ginekologu koji će vas uputiti u najadekvatniju metodu lečenja koja je najbolja za vas i vaše dete.
Uzimajte dovoljno tečnosti
Iako su temperature niske, lako može doći do dehidracije. Hladan vazduh isušuje kožu, koju takođe treba hidrirati. Hormonalne promene uzrokuju promene temperature tela i može doći do znojenja, kada je unos vode neophodan.

Uzimajte dovoljno tečnosti
Iako su temperature niske, lako može nastupiti dehidracija. Hladan vazduh isušuje kožu, koju takođe treba hidrirati. Hormonalne promene uzrokuju promene temperature tela i može doći do znojenja, kada je unos vode neophodan.
Pravilan unos vode će isprati toksine, sprečiti urinarne infekcije, poboljšati probavu i sprečiti nastanak zatvora. Takođe, ukoliko pijete dovoljno vode ojačaćete imunitet i smanjiti rizik od prehlade.

Hranite se pravilno
U zimskim danima pojačana je potreba za nezdravim namirnicama (slatkiši, brza hrana, grickalice). Na ishranu morate paziti kako ne bi došlo do prekomernog gojenja, što može uzrokovati razne komplikacije. Jedite dosta voća i povrća, namirnice bogate vitaminom C i gvožđem. Sve to možete pronaći u citrusnom voću, brokoliju i tamnom lisnatom povrću.
Ostanite kod kuće

Mračno je, hladno, umorni ste, a ulice su zaleđene. Nemojte se bez razloga izlagati opasnosti, sve koje želite videti pozovite kući na topli čaj i druženje. Iskoristite prednost kraćeg dana i pođite ranije u krevet. Trudnicama je kvalitetan san neophodan kako bi se beba normalno razvijala.

izvor : fokus.ba

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *