Monday , December 18 2017
Home / Ishrana beba / Stres u trudnoći nije dobar ni za mamu, ni za bebu

Stres u trudnoći nije dobar ni za mamu, ni za bebu

Sve informacije koje beba dobija još u stomaku, ona koristi kako bi se pripremila za spoljni svet koji je čeka. Beba prisluškuje emocije trudnice i tu je početak emocionalne veze mame i bebe, mnogo pre detetovog rođenja. Moglo bi se reći da posteljica ima ulogu najmodernijeg komunikacijskog uređaja.

Kada osećate bilo kakav vid nelagode srce brže kuca, adrenalin raste, a telo počinje s proizvodnjom kortizola, hormona stresa koji dolazi i do posteljice. Upravo to je razlog zbog kojeg bi trudnice trebale izbegavati stres tokom cele trudnoće. Hronični stres u trudnoći može dovesti i do zdravstvenih problema kao što su prevremeni porođaj i visok krvni pritisak.

Posledice stresa primetne su kod dece: bebe koje su tokom trudnoće bile izložene konstantnom stresu više plaču i mnogo slabije spavaju. S druge strane, kada je mama srećna, srećna je i beba. Kada oseća ljubav, oseća je i beba. Zahvaljujući procesu razmene različitih emocija beba već u stomaku započinje emocionalni razvoj.

Postoji li bolji razlog za izbegavanje stresa u trudnoći? Smanjite ga s mnogo smeha. Znate li da smeh, makar i na silu, pomaće da se osećate bolje? I što je najvažnije – deluje trenutno!
Meditacija, dovoljno kretanja i duboko disanje takođe su odlični u borbi protiv stresa i loše energije. Osim toga, ako je umor prisutan tokom dana, odremajte petnaestak minuta – i sasvim malo sna dovoljno je da bar delimično smanji količinu nakupljenog stresa.

About admin

Check Also

Kalendar razvoja: 3. mesec – beba postaje neodoljiva

Beba nakon navršena dva meseca postaje aktivnija, sve je više budna i počinje značajnije da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *