Sunday , February 18 2018
Home / Ishrana beba / Šta poručuje beba dok vas snažno lupa iznutra?

Šta poručuje beba dok vas snažno lupa iznutra?

Ako pitate trudnice, reći će vam da je osećaj kada se beba “oglasi” iz stomaka – neprocenjiv. Nekada boli, nekada i smeta – jer se čini da bebe postaju naročito aktivne onda kada mama želi malo sna, ali svaka trudnica voli kada je beba aktivna. Koliko je normalno da se beba miče, da li njene aktivnosti imaju nekakvu važnost i poručuje li nešto svakim svojim jačim udarcem, onim koji nije onaj tipični pomak kada se beba samo miče. Evo nekoliko zanimljivih činjenica.

1. Učestali udarci znače da je vaša beba zdrava i da se normalno razvija.
2. Beba reaguje na spoljašnje nadražaje, posebno na zvuk (na to reaguje svaki čovek).
3. Beba više udara kada žena leži na levom boku, zato što u toj pozi dobija malo više krvi što automatski podstiče veću aktivnost.
4. Aktivnost je veća nakon što se mama dobro najede – i beba je tada sita.
5. Beba se pomera mnogo pre nego što to majka može osetiti. Obično se kaže da se prvi pokreti osete nakon trinaeste nedelje, ali bebe svoje prve pokrete počinju praviti već sa devet nedjelja – samo što se zbog njihove veličine i još prilično dovoljno prostora u materici ne oseti spolja.
6. Ako je beba bila aktivna, a onda odjednom pokazuje smanjenu aktivnost – to je razlog za brigu jer pokazuje neko odstupanje u razvoju i uopšte u zdravstvenom stanju fetusa.
7. Najveću brigu majke osećaju pred kraj trudnoće, ali morate znati da se aktivnost bebe često smanjuje nakon tridesetšeste nedjelja trudnoće, s obzirom da beba tada više nema dovoljno prostora za pomeranje.

izvor : index.hr

About admin

Check Also

Prehrana trudnica s krvnom grupom AB

Poznavanje krvne grupe omogućuje odgovore na mnoga pitanja vezana uz zdravlje, dugovječnost ili količinu energije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *