Home / Ishrana beba / Šta da očekujete od prve menstruacije posle porođaja?

Šta da očekujete od prve menstruacije posle porođaja?

Posle porođaja mnoge žene iščekuju da vide kako će se dalje odvijati njihov menstrualni ciklus. Prva menstruacija nakon porođaja zavisi od nekoliko faktora i veoma je individualno vrijeme njenog pojavljivanja.

Mnogi lekari ističu da i njen povratak uveliko zavisi od toga doji li žena ili ne. Uz to, mnoge se žene njenom pojavom iznenade, uvidevši da nije reč o menstruaciji na kakvu su navikle pre trudnoće.
Prva menstruacija i kada je očekivati?
Nakon porođaja, prva menstruacija se obično pojavljuje nakon šest do osam sedmica, u slučaju da žena ne doji. Kod dojenja je, međutim, nešto drugačija situacija. Gotovo je nemoguće proceniti kada će se ona u tom slučaju pojaviti. Neke žene menstruaciju neće dobiti tokom celog perioda dojenja, dok će se drugima ona vratiti nakon svega nekoliko meseci.
Drugačije iskustvo
Prva menstruacija nakon porođaja za svaku će ženu biti sasvim novo iskustvo. Ona će se razlikovati od svega na što je žena navikla pre trudnoće. Njeno telo se sada još jednom mora priviknuti na novo stanje – vraćanje na ono kako je bilo pre same trudnoće.

Upravo zato će mnoge nove majke iskusiti pojave poput neuobičajeno jakih ili slabijih grčeva nego inače, pojačanog krvarenja, pojave manjih krvnih ugrušaka ili neujednačenog krvarenja. Vremenom će i ove pojave lagano nestajati, a menstrualni ciklus vratiti u stanje kakvo je bilo pre trudnoće.
Lekari upozoravaju da se ponekad krvarenje koje može biti povezano i s komplikacijama nakon porođaja lako može zameniti za pojavu menstruacije. Lekarski savet bi trebalo potražiti u slučaju da je krvarenje propraćeno povišenom temperaturom, ako traje duže od sedam dana bez prestanka, kada koristite više od jednog tampona ili uloška u jednom satu, ili kada osećate probadajuću bol koja je drugačija od uobičajenih menstrualnih grčeva.
Dojenje i menstruacija
Na pojavu prve menstruacije nakon porođaja najviše utiče upravo dojenje. Dojenje može „odložiti“ pojavu menstruacije na šest ili više meseci. To se događa zbog hormona koji služe za stvaranje mleka. Ti hormoni potiskuju reproduktivne, i zaustavljaju menstruaciju.
S obzirom da dojenje odgađa menstruaciju, logično je da će majke koje ne doje njen povratak iskusiti nešto ranije. To se obično događa između prvog i trećeg meseca nakon poroda. U slučaju da ne dojite, a menstruacija se nije pojavila više od tri meseca nakon porođaja, poželjno je obratiti se lekaru.

Iako su brojni lekari i ginekolozi naveli ove vremenske okvire za povratak menstruacije, jasnih pravila ipak nema. Jedino o čemu njen povratak zavisi je upravo ženino telo koje se individualno prilagođava novom stanju.
Ovulacija
Iako se prva menstruacija još nije pojavila, to ne znači da ne možete ponovno ostati trudna u veoma kratkom periodu nakon porođaja. Jajnik će prvo zrelo jajašce osloboditi pre pojave prve menstruacije. Ovim će započeti proces ovulacije tokom kojeg žena može ostati trudna i pre povratka menstruacije. Menstrualni ciklus takođe će biti neredovan prvih meseci, i proces ovulacije često će biti teško pratiti.

izvor : index.hr

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *