Thursday , February 22 2018
Home / Ishrana beba / Saveti pedijatra: Kako se neguju polni organi kod devojčica

Saveti pedijatra: Kako se neguju polni organi kod devojčica

Nega polnih organa je vrlo važan deo opšte higijene novorođenčeta, jer su neprekidno izloženi iritirajućem dejstvu mokraće i stolice. Ona se mora sprovoditi redovno od samog rođenja.

Evo saveta kako da pravilno negujete genitalije kod devojčica:

Da li prilikom kupanja ženskoj bebi treba šamponom prati i polni organ?

Upotreba sapuna i šampona, koji su uglavnom alkalni, ne preporučuje se za pranje genitalija kod ženske bebe, jer povećavaju baznost u vagini, a time je veća i mogućnost infekcije. Ostatke od stolice sa sluzokože pažljivo obrišite mokrom, oceđenom vatom, a s kože mokrom pelenom. Kada bebu potapate u kadicu, koristite neutralni ili kiseli šampon ili sapun (oko ph7).

Da li smeta ako zaštitna krema dospe u unitrašnjost polnog organa?

Posle kupanja ili brisanja, genitalije i deo oko čmara spolja se premažu masnom dečjom kremom koja štiti nežnu kožu od nagrizajućeg dejstva mokraće i stolice. Sluzokoža polnih organa se ne maže, ali ne smeta ako ponekad dođe u kontakt s bebi-kremom. Ali, predebeli sloj kreme je dobra podloga za bakterije!

Kako se postupa kod crvenila genitalne sluznice?

Treba često menjati pelene i tu regiju brisati mokrom gazom, bez upotrebe sapuna ili šampona kad god se beba ukaki. Nemojte mazati ničim osim standardne zaštitne kreme dok lekar ne vidi o čemu se radi. On će, po potrebi, uzeti bris i na osnovu nalaza odrediti terapiju. Uvek su dobrodošle sedeće kupke u blagom rastvoru hipermangana, što znači da bude bledoroze. Ako je tamnocrven, iritiraće bebinu kožu. To može da uradi i jedno jedino zrnce hipermangana koje nerastvoreno dođe u kontakt s kožom ili sluznicom. Ako beba ima bele naslage neprijatnog mirisa, verovatno se radi o gljivici kandidi. Nežno ih uklonite gazom natopljenom čajem od kamilice i odnesite bebu lekaru.

Šta kada se pojavi crveni trag na peleni?

Kod odojčadi oba pola crven (skoro narandžast) trag obično je posledica taloženja kristala oksalata, kojih ponekad ima malo više u bebinoj mokraći. Pojava je bezazlena i ne zahteva nikakav tretman.

Kod ženskog novorođenčeta ponekad se može uočiti malo krvi na peleni. U pitanju je reakcija na trudnoću: nekoliko kapi krvi koje potiču iz bebine vagine posledica su dejstva majčinih hormona posteljičnog porekla. I ovo je bezazlena pojava koja iščezava spontano.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

About admin

Check Also

Djeca dišu na usta jer imaju ozbiljan zdravstveni problem

Zrak do pluća može doći na dva načina: kroz nos ili kroz usta. Djeca uzrasta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *