Home / Ishrana beba / Porođaj je lakši uz ovu masažu

Porođaj je lakši uz ovu masažu

Ono što se svaka prvorotka pita jeste kako uopše tolika beba uspe da izađe kroz tako mali otvor, a da se nešto ne pocepa ili istegli? Ukratko, vaše telo može čuda da napravi. Na kraju krajeva, vi ćete tu bebu ipak roditi.

Ipak to nekada dolazi uz cenu. Nije retko da prvorotke ne uspeju dovoljno da se otvore, epiziotomija ne stigne da se obavi i porodilja završi sa iscepanim perineumom.
Ali, da li je uopšte moguće izbeći obe situcije? I cepanje i epiziotomiju. Kako uopšte da pripremite telo da izbegne obe situacije i jednostano se prirodno isteglite prilikom porođaja?
Otkrijte koliko znači masaža perineuma.

Ali pre svega, za one koje ne znaju – Šta je perineum?
Perineum je mekana koža između vagine i anusa. Beba kada reši da izađe ona pritiska taj prostor, a sa sve jačim guranjem dok beba izlazi ova delikatna kožica počinje da se tegli i cepa. Ovo je naročito moguće ukoliko je reč o prvom porođaju.
Ali nisu ni sva cepanja perineuma ista. Ona tanja zarastaju brže i ne zahtevaju posebnu negu. Dok druga, naročito ona koja stignu do anusa zahtevaju kopče, a porodilju čekaju nedelje oporavljanja.
Šta može pomoći u svemu tome. Šta može pružiti dovoljno fleksibilnosti i isregljivosti dovoljno da beba izađe što bezbolnije po porodilju? Naravno, masaža perineuma.
Šta je masaža perineuma?
Masaža perineuma je baš to u bukvalnom smislu. Neke žene to rade same, dok drugima pomažu partneri. Najčešće se radi tokom trudnoće.

Zbog čega je masaža važna?
Prvo i najvažnije jeste što se na taj način znatno umanjuje šansa da dođe do cepanja, povećava se istegljivost i fleksibilnost. Najteži deo je ipak kada izlati bebina glava. Taj takozvani “vatreni prsten” takođe može olakšati prethodna masaža perineuma.
Ideja je da nežnim pokretima sami teglite perineum, redovno, što će kasnije upravo ovakav bol umanjiti.
Što se perineum bude lakše teglio, lakše će i brže izlaziti bebina glava. Osim toga na ovaj način dolazi i do opuštanja na samom porođaju. Ako ste opušteni, opušteni su i mišići a tegljenje perineuma lakše.
Koliko je ova masaža ugodna?
Na prvi pogled i nije, ali imajući u vide sve benefite koje pruža, vredi pokušati. Na vama je da odlučite.

Kada početi sa masažom perineuma?
Najbolje bi bilo da sa tim počnete oko 34. nedelje. Bilo šta ranije je gubljenje vremena.
Pojedine studije govore da je dovoljno raditi ovu masažu do dva puta nedeljno, dok ima i onih koji tvrde da je potrebno masirati perineum i do četiri puta za potpuni efekat.
Evo kako izgleda ta masaža:
perineal massage video instructions by Mama Natural Porođaj je lakši uz ovu masažu
Šta treba da uradite pre nego što počnete sa masažom?
1. Operite ruke i osecite nokte
2. Obezbedite bademovo ili kokosovo ulje, ili bilo šta što ne iritira osetljivu kožu.
3. Uzmie čist peškir
4. Ogledalo
Pre nego što počnete sa masažom, opustite se, istuširajte se toplom vodom, a kasnije toplim peškirom pritisnite vaginu.
Lezite na čist peškir. Probajte da iza leđa postavite jastuke. Uzmite ogledalo kako biste lakši manevrisali pokrete. Opustite se.
Uzmite ulje i namažite perineum.
Svojim palčevima blago pritisnite stranice perineuma i krenite nežno da ga teglite u stranu minut ili dva. Posle nekoliko minuta nastavite. Blago peckanje i tegljenje je u redu, ali ukoliko vas to previše boli smanjite pritisak palčeva ili prekinite masažu.
Nakon toga, kada je perineum blago istegljenj pomerajte palčeve niz obe strane perineuma. Zamislite to kao trku palčeva unutar strana vagine.
Isto tako masažu moćete raditi od vrha na dole.
Savet: Ukoliko vam je teško da dohvatite i masažu uradite same, stavite nogu na wc šolju i probajte tako da obuhvatite perineum.
Ukoliko ne možete same da uradite masažu, zamolite partnera i objasnite mu šta treba da radi. Imajte u vidu da ovu masažu preporučuju i ginekolozi.
To je vaše telo i vi radite da njemu bude bolje. Preventivna zaštita perineuma na ovja način spasiće vas potencijalnih porođajnih bolova ali i naknadnih postporođajnih rana.
izvor : fokus.ba

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *