Home / Ishrana beba / Po čemu se druga trudnoća razlikuje od prve?

Po čemu se druga trudnoća razlikuje od prve?

Iako je sve stvar ličnog iskustva, prva i druga trudnoća neretko se prilično razlikuju, a evo i u čemu…

Stomak se ranije uočava
Tokom prve trudnoće sigurno ste proveli dane i nedelje nestrpljivo iščekujući da počne da se nazire trudnički stomak. U gradskom prevozu su, verovatno, počeli da vam ustupaju mesto tek na polovini trudnoće. S drugom trudnoćom stvari se bitno menjaju i stomak se znatno ranije primećuje. To je zbog toga što su u prvoj trudnoći stomačni mišići jači, dok kasnije bivaju “istrošeni” pa je samim tim i oblik stomaka izraženiji.
Termin porođaja
U prvoj trudnoći u svakom trenutku ste znali koliko dana i sati vam je ostalo do datuma kada će vaša beba stići na svet. A kako se taj dan približavao, rasla je trema kada će porođaj početi i kako će se odvijati. Do druge trudnoće već ste shvatili da je termin porođaja nasumični datum koji je izrekao vaš ginekolog, te da će beba stići kad ona odluči. Umesto konkretnog datuma, na pitanje “kad će beba” vaš odgovor glasi “negde u avgustu”.

Reakcija
Čim prvi put objavite da ste trudni istog momenta postajete najvažnija osoba u porodici. Svi žele da znaju kako se osećate, da li vam nešto treba… Svakodnevno stiže bezbroj poruka – jer ljudi oko vas su jednako uzbuđeni zbog tog prvog puta. A onda dolazi druga trudnoća gde sve postaje rutina. Dobićete par čestitki, ali porodični entuzijazam će splasnuti.

Umor
U prvoj trudnoći bili ste tako umorni. Svaki kauč kraj kojeg biste prošle prosto vas je mamio da prilegnete. Probudile biste se da večerate i odmah bi se vraćale na spavanje. U drugoj trudnoći o tome nema ni govora. Uostalom, više niste sami, tu je dete kojem morate da se posvetite. Znači, u drugoj trudnoći ste prilično umorne.

Prva trudnoća i period blagostanja
U prvoj trudnoći koristile ste svaku priliku da ugodite sebi; redovne masaže, časovi prenatalne joge… Niste podizale ništa teško, pile ste osam čaša vode na dan, jele potpuno zdravo i spavale minimum deset sati. U drugoj trudnoći možete zaboraviti na masaže, osim ako ne nađete nekog ko će vam pričuvati dete. Neće biti potrebe za jogom, jer ionako trčite po kući i skupljate igračke. Imaćete kupke, ali bez sveća.

Šoping
Šoping liste se prave mnogo pre nego što beba stigne – dobro ste se informisale i pripremile pre nego što ste krenule u kupovinu. I vrlo je verovatno da ste potrošile pravo malo bogatstvo. Uz drugu bebu ide redukovana šoping lista. Već znate da pola stvari koje ste kupile prvi put nisu bile potrebne. I naravno, druga beba uvek nasleđuje prvu.

Štreberska trudnoća
U prvoj trudnoći ste pročitale baš svaku knjigu o trudnoći i bebama, išle ste u školu za trudnice, učile sve o dojenju i kako da budete super mama. Ali, sa drugom trudnoćom stiže dragoceno iskustvo. Sve će vam biti lakše, ali nemojte se previše opustiti, nešto ćete i zaboraviti.

izvor : yumama.com

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *