Home / Ishrana beba / Oslušnite svoje telo: Top 15 ranih simptoma trudnoće
Portrait of lovely future parents during sunset

Oslušnite svoje telo: Top 15 ranih simptoma trudnoće

U današnje vreme trudnoća se može utvrditi veoma rano i sa velikom sigurnošću uz pomoć raznih tekstova koji su lako dostupni u apotekama. Pa ipak, neke žene jasno osećaju promene na svom telu koje mogu ukazati na to da u njima raste novi život.

Iako se mnogi od ovih simptoma mogu povezati sa PMS-om ili nekim drugim promenama na telu ili bolestima, ukoliko ih primetite trebalo bi ipak da uradite tekst za trudnoću ili da, ukoliko se ispostavi da niste trudni, što pre posetite svog lekara.

Neke žene osete prve simptome već nedelju dana nakon začeća, dok druge mogu da ne primete simptome znatno duži period ili da ih uopšte nemaju. Mi vam ovom prilikom predstavljamo listu najčešćih simptoma, koji se javljaju kod većine trudnica:

1. Izostanak menstruacije
Ovo je najčešći simptom trudnoće, jer bi trebalo da sledeća menstruacija izostane kada žena ostane u drugom stanju. Pa ipak, može da se dogodi da se ciklus i dalje javlja na vreme, ali da kraće traje i da bude slabijeg intenziteta.

2. Otečene i bolne grudi
Bolne i pomalo veće grudi osetljive na dodir, najčešći su simptom trudnoće koji je najizraženiji prilikom ležanja u krevetu, tokom vežbanja, tuširanja ili oblačenja. Takođe, područje oko bradavica, zvano areola, može da potamni, kao i da vene na grudima postanu uočljivije.

3. Umor
Osećaj neuobičajenog umora i konstantne pospanosti može biti jedan od prvih simptoma trudnoće. Do ove pojave može doći već nedelju dana nakon začeća, a uzrokuje je povećan nivo hormona progesterona u organizmu. Konstantan umor čest je simptom tokom prvog tromesečja, dok u drugom uglavnom nestaje. Kako bi se ublažile ove tegobe trudnicama se preporučuje dosta odramaranja i ishrana bogata proteinima i gvožđem, dok, sa druge strane, treba izbegavati povećano konzumiranje napitaka s kofeinom.

4. Jutarnja mučnina
Ako osećate mučninu, naročito u jutarnjim satima, najverovatnije ste u drugom stanju. Većina žena počinje da oseća mučninu oko šeste nedelje od začeća, a one najčešće prestaju s ulaskom u drugo tromesečje, ali mogu potrajati i tokom cele trudnoće. Iako se nazivaju jutarnjim mučninama, one se mogu javljati tokom celog dana, pa i noći. Ženama se u drugom stanju javlja osetljivost na određene mirise, pa trudnici često može da se zgadi i do tada omiljeno jelo, a simptomi mogu biti toliko jaki da mučninu izazove i sama pomisao na hranu. Mučnine se mogu značajno ublažiti smanjenjem porcija i učestalijim i lakšim obrocima nego inače.

5. Želja za hranom
Pored osetljivosti na određene namirnice, može doći i do izražene želje za hranom čiji do tada niste bili ljubitelj ili pak do povećanog apetita. Istraživanja pokazuju da trudnica ne bi trebalo da “jede za dvoje”, kako se u narodu veruje, ali da je potrebno zadovoljiti želju za određenom hranom ukoliko do nje dođe.

6. Učestalo mokrenje
Češći odlasci u toalet, naročito tokom noći, uobičajen su simptom trudnoće koji se uglavnom javlja šest do osam nedelja nakon začeća. Do ove pojave dolazi jer organizam tokom drugog stanja proizvodi više tečnosti i podstiče bešiku na prekovremeni rad. Takođe, materica se širi kako fetus raste i svojom težinom pritiska bešiku zbog čega se smanjuje njen kapacitet, te se ona mora češće prazniti.

7. Česta glavobolja
Jedan od ranih znakova trudnoće svakako može biti glavobolja prouzrokovana promenom hormona, odnosno povećanog nivoa estrogena. Ovaj simptom javlja se u ranoj trudnoći i može da potraje tokom prvih nekoliko meseci. Ukoliko posumnjate na trudnoću, izbegavajte lekove protiv bolova, poput ibuprofena i aspirina i posavetujte se sa apotekarom oko toga šta bi smeli da pijete.

8. Tragovi krvi na donjem vešu
Jedan od prvih znakova trudnoće jesu slabi tragovi krvi na donjem vešu, ali se oni često mogu pomešati sa menstruacijom. Ovo krvarenje nije opasno za bebu, i mnogo je svetlije od menstrualne krvi i javlja se u znatno manjoj količini. Do ove pojave može doći oko 6-12 dana nakon začeća, kada se embrion vezuje za zidove materice, i ovo krvarenje traje 3-4 dana. Uz krvarenje moguće je primetiti i beličast iscedak iz vagine, koji se može nastaviti i tokom cele trudnoće.

9. Grčevi u stomaku
U trenutku kada se oplođeno jajašce učvršćuje za zid materice, mnoge žene, pored slabog krvarenja, osete i treperenje ili pulsiranje, a ponekad i grčeve koji podsećaju na one tokom menstruacije, ali su oni mnogo slabijeg intenziteta.

10. Bolovi u leđima
Bol u leđima može biti simptom trudnoće, ali se on uglavnom javlja tek u drugom ili trećem tromesečju trudnoće kada plod raste i postaje sve teži, i ovo stanje traje i postepeno se pojačava do kraja trudnoće. Vrlo retko, do bola u leđima doći će tokom prvih nekoliko nedelja od začeća, a kasnije ga uopšte neće biti. Bolovi se najčešće javljaju u donjem delu, u krstima, ali mogu da se protežu kroz cela leđa. Ove tegobe ne mogu da otklone tablete protiv bolova, ali ih delimično mogu ublažiti povremene masaže.

11. Nedostatak vazduha
Pored bolova u leđima, kod trudnica često dolazi i do otežanog disanja i zadihanosti, naročito tokom nekog napora, kao što je, na primer, penjanje uz stepenice. Fetusu je potreban vazduh što vas može ostaviti sa manjkom istog, a kako beba bude rasla ovaj problem će postajati veći jer će ona pritiskati pluća i dijafragmu.

12. Vrtoglavica i nesvestica
Malo veći napori, osim što izazivaju zadihanost, mogu kod trudnica da izazovu i vrtoglavicu ili nesvesticu. Naglo ustajanje, penjanje uz stepenice, gužva u tramvaju, dugo stajanje, vrućina, veliki broj ljudi na jednom mestu, te i malo duža šetnja, veoma su naporni za trudnice i mogu prouzrokovati ove simptome. Oni mogu biti posledica niskog krvnog pritiska ili smanjenog nivoa šećera u krvi uzrokovanih trudnoćom.

13. Nadutost i zatvor
Povećan nivo hormona progesterona može da uspori probavni trakt kod trudnica, što često kao posledicu može imati zatvor i nadutost. Ovaj problem može se uspešno otkloniti unošenjem veće količine tečnosti, vežbanjem i unosom namirnica bogatim vlaknima.

14. Promene raspoloženja
Ovo je veoma izražen simptom u prvom tromesečju, a izazivaju ga promene hormona u telu trudnice. Mnoge žene su mnogo osetljivije i nervoznije na početku trudnoće, a uz to se često javlja i nagla promena raspoloženja, od srećnog ka tužnom.

15. Povišena telesna temperatura
Temperatura tela tokom trudnoće veća je nego inače, za oko pola stepena, ili pak čitav stepen. Ova pojava nije neobična, štaviše veoma je učestala na početku trudnoće i najizraženija je u jutarnjim satima. Ne preporučuje se upotreba lekova za snižavanje temperature, jer ona nije uzrokovana nikakvom bolešću i normalizovaće se sama od sebe.

izvor : lepotaizdravlje.rs

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *