Home / Ishrana beba / Nesanica je česta u trudnoći

Nesanica je česta u trudnoći

Čak 75 odsto trudnica ima problem sa nesanicom, najčešće u poslednjem periodu trudnoće. Razlozi za nesanicu su brojni i različiti: često ustajanje zbog odlaska u toalet, grčevi u nogama, stres zbog predstojećeg porođaja… Uostalom, sam progesteron, koji je u trudnoći povišen, remeti miran san. Važno je da znate da dete ima svoj ritam budnosti i sna i da na taj ritam majčina nesanica ne utiče.

1. Savetuje se da večera bude lagana i da pre spavanja izbegavate nadražujuća sredstva (crna kafa, crni čaj). Biljni čajevi i šetnja pre spavanja deluju smirujuće.

2. Ako trudnica ima grčeve u nogama, osim masaže bolnog mesta, pomaže i uzimanje magnezijuma. Vežbanje popešuje cirkulaciju, otklanja umor i moguće bolove u leđima i opušta trudnicu.

3. Joga i pilates su veoma korisni načini za opuštanje i oslobađanje od stresa. Takođe, temperatura u sobi u kojoj spavate treba da bude prijatna.

4. Mnoge trudnice imaju problem sa bolovima u leđima. Da biste ih ublažili, spavajte na boku. Savijte kolena i stavite jastuk između nogu. Jedan jastuk stavite iza leđa, a drugi ispod stomaka – zbog potpore.

5. Pred kraj trudnoće stomak onemogućava spavanje potrbuške, a dugotrajno leženje na leđima može izazvati nesvesticu (zbog pritiska materice na donju venu koja vodi krv iz donjih delova tela prema srcu). Zbog toga, preporuka je da trudnica – kad god je u mogućnosti – spava na levom boku.

izvor: yumama.com

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *