Home / Ishrana beba / Koje zaslađivače treba izbegavati u trudnoći?

Koje zaslađivače treba izbegavati u trudnoći?

Prva stvar u koju poželite kad ustanete jesta ta topla, mirisna šolja radosti u koju stavite par kocki šećera. Dodajte to i u kašicu, šolju čaja na poslu, to je već 144 kalorije, a samo što ste počeli dan.

Kada ste trudni, briga nastaje istog momenta oko toga kako će izgledati vaša ishrana. Jedna od glavnih briga jeste i sam šećer pa i to koliko će doprineti vašem gojenju. Pa, razumno pitanje jeste i to koliko i kojih šećera jeste dozvoljeno i dovoljno u trudnoći?
Osim šećera u kristalu, sve su češći i zaslađivači, bilo oni prirodni ili veštački koji vas zbog toga “što ne goje” mogu privući. Ali budite pažljivi nisu svi blagonakloni, a neke trebate i izbegavati.
Zaslađivači sa kalorijama tokom trudnoće
Sam šećer je sladak i nema korisnih kalorija koje mogu doprineti vašoj ishrani. On samo utiče na ukus. Ali kako biste svakako izbegli da se u trudnoći pojavi gestacijski dijabetes ili neki drugi problem slične prirode, smanjite unos šećera. Samim tim, tu izbegavajte šećer. med, kukuruzni skrob, fruktozu i maltozu.

Mnoge žene ovu situaciju pokušavaju da prebegnu tako što će birati “bez dodatih šećera” proizvode, ali u kojima se nalaze veštački zaslađivači. U takvim zaslađivačima se uobičajeno nalaze šećeri bez kalorija ali koji se kasnije pretvaraju u mast. Čitajte deklaracije koliko god podrobnije možete. Među tim “nepoželjnim” zaslađivačima su sorbitol, ksilitol, izomalt, manitol i drugi.
Beznutritivni zaslađivači u trudnoći
Stevija i drugi slični zaslađivači se nisu pokazali kao štetni u trudnoći niti imaju neke druge efekte, Bezbedni su za upotrebu. Stevija posebno privlači sve više pažnje budući da je prirodan zaslađivač koji se naročito stavlja u pića.
Koje veštačke zaslađivače izbegavati?
Saharin se kao zaslađivač se sve manje korsiti pa ga tako izbegavajte i vi. Istraživanja su pokazala da saharin stiže do materice i nema koristan uticaj na plod. Naprotiv, može ga oštetiti.

izvor : bebac.com

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *