Sunday , February 18 2018
Home / Ishrana beba / Kako se na pravilan način odviknuti od dojenja
Close up view of a mother breastfeeding her baby (6-12 months)

Kako se na pravilan način odviknuti od dojenja

Odvikavanje od dojenja za neke mame može biti težak period, a mogu se javiti i mali zdravstveni problemi. Evo kako da to sve olakšate i prevaziđete…

 

Najbolje bi bilo da dete hranite bar prvih 6 meseci samo majčinim mlekom, odnosno putem dojenja. Posle toga obično ide kombinacija kašica, prirodne hrane i majčinog mleka (bilo da je reč o izmlazanju mleka ili povremenom dojenju).

Bebe bi trebalo trebalo dojiti najmanje celu prvu godinu života, a prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji preporučuje se dojenje i do 2-3 godine detetovog života, naravno uz dodatak čvrste hrane. Ipak, taj proces odvajanja bebe od dojenja može biti pravi izazov i za majku i za dete. Ako odlučite da prekinete dojenje pre nego beba navrši godinu dana onda ćete je do tog perioda morati hraniti prirodnom hranom, a možete je i kombinovati jedno vreme sa majčinim mlekom.

Emocije

Period dojenja je poseban za svaku majku, vrlo emotivan, u kome se ona posebno veže za svoju bebu. Možete se nakon prekida osećati tužno, ali i srećno što ste “dobili svoje telo nazad”. Ipak, ne trebate brinuti – to ne znači da će se bliska veza između vas i bebe umanjiti, oslabiti. Bitno je i da su majka i dete spremni za “odvajanje”. A to se većinom događa nakon 6 meseci bebinog života, kada u njenu ishranu ulazi lagano i čvrsta hrana.

Kada je pravo vreme?

U prvom mesecu života beba sisa i do 8 puta dnevno uključujući i noćno dojenje. Već u drugom mesecu od noćnog dojenja se odustaje i lagano se smanjuje broj podoja – do petog meseca i na 6 dnevno. Ako nastavite dojiti posle toga, to se u proseku svodi na 5 puta dnevno.
Pravo i tačno vreme gotovo da ne postoji. To je nešto što vi (i beba) zajedno odlučujete. Naravno, ako je potrebno da se što pre vratite na posao, onda ćete morati primeniti tehniku brzog odvikavanja.

Najbezbolniji prestanak

Ako beba prihvata postepeno čvrstu hranu primetićete da i sama počinje da odbija dojenje. Najgora opcija je nagla promena. Mora postojati određen period tranzicije, blagog prelaza da se i bebina crevna flora navikne na nove okolnosti. U ovom slučaju treba vam oko 3 meseca prelaznog perioda – svake dve sedmice ukidate po jedan podoj, ali pazite da istovremeno beba dobija dovoljne porcije ostale hrane.

Ako je potrebno brzo odvikavanje, onda ukidate svake sedmice po jedan podoj, a nadoknađujete ga prirodnom hranom ili nemlečnim obrokom. (Saveti za zaposlene dojilje). Treba imati na umu da su sve bebe različite, neke mogu da se protive više odvajanju, a neke to mogu lako da prihvate. Pokušajte da taj proces prođe što laganije, smirenije, bez prisile, postepeno. Najbolje u nekoliko jednostavnih koraka.
Prvo počnite svaki put posle dojenja nuditi bebi porciju druge hrane. Tako ćete joj opušteno nuditi nove ukuse, da eksperimentiše.
Drugi korak je (kada beba već jede po malo druge hrane), da je počnete pre dojenja nuditi pravu hranu. Sigurno će pojesti bar malo. Nastavite ovu praksu dok beba lagano ne pređe u treću fazu – na prirodnu hranu.

Ovaj proces odvikavanja može da traje najmanje mesec dana, a najviše 6 meseci. Imajte na umu da nikako ne biste trebali naglo prestati sa dojenjem – to nije dobro ni za probavu i zdravlje bebe ni za njeno psihičko stanje. Ako beba odbija odvikavanje ništa ne možete drastično učiniti osim da budete strpljivi i uporni.

Još nekoliko saveta

U ovom periodu morate paziti na izmlazanje, ali i upale dojki, koje se mogu javiti. Najbolje je da se konsultujete sa svojim doktorom, da izbegavate vruće i dugo tuširanje.

Nosite uže grudnjake, ali naravno pazite da previše ne pritišću dojke. Možete i povezati maramu oko grudi. Ovi metodi malo oteževaju cirkulaciju, pa tako i proizvodnju mleka. Da biste sprečili upale dojki koristite hladne obloge, koje i sprečavaju cirkulaciju. Možete izdojiti i manju količinu mleka, ali samo onoliko koliko je dovoljno da pritisak popusti, povremeno masirajte grudi, a možete u krajnjem slučaju stavljati i obloge od listova svežeg kupusa, koje trebate držati na dojci 4 do 6 sati.

About admin

Check Also

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *