Home / Ishrana beba / Jednom epiziotomija, uvek epiziotomija?

Jednom epiziotomija, uvek epiziotomija?

Iako ste možda već iskusna mama porodilja, ova pitanja sigurno postavite sebi čim te dve linije postanu jasnih boja.

Da li će moj porođaj biti kao prošli put?
Da li će to biti iste nedelje?
Ako sam imala epiziotomiju, da li ću morati opet da je imam?
Svaki porođaj je naravno jeidnstven i definitivno je teško porediti ga sa prošlim iskustvom. A ako je isksutvo sa epiziotomijom na prvom porođaju bilo i previše bolno, vaše brige su na mestu.
Da li jedna epiziotomija znači da će biti i druge?
Ne u potpunosti. U suštini to može da zavisi od toga koliko je zarastao stari ožiljak.
Evo šta morate da znate ukoliko se epiziotomija ponovi:
Epiziotomija se zapravo ne preporučuje
U početku je ovaj zahvat bio rutinski hirurški proces, uobičajen pri porođaju kada situacija to zahteva. Verovalo se da taj običan rez može brzo i lako da se zaceli, a sam rez je poželjniji od prirodnog cepanja. Ipak, s vremenom i uz mnoga istraživanja došlo se do zaključka da epiziotomija baš i nije bolji način i da u odnosu na cepanje sporije zarasta.
Zapravo, epiziotomija povećava rizik od još većeg cepanja i ostavljanja ožiljaka.
Međutim tu su situacije u kojima je epiziotomija zapravo neophodna. Ipak, ni Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje epiziotomiju kao rutinsku, već isključivo u situacijama kada nema drugog izbora.

Ponovljanje epiziotomije zavisi od razloga zašto ste uradili i prvu
Ako ste imali rutinsku epiziotomiju, kako bi ste sprečili cepanje, ali ne iz strogo medicinskih razloga, onda su šanse da u drugom porođaju to nećete morati.
Dok rutinske epiziotomije nisu preporučljive, s vremena na vreme se ipak istakne njena medicinska potreba. Neki od tih razloga su:
– Potreba da se beba što pre rodi kako bi se izbegle druge posledice (vreme dok izguravate bebu)
– Ako cepanje krene nagore prema bešici
– Ukoliko se porođate uz pomoć vakuuma
Tako kratak rez može sprečiti da se vaš perineum rascepa od vagine do anusa. Ako ste imali epiziotomiju u slučaju da se spreči ugrožavanje fetusa, ili ukoliko se koristio vakuum za porođaj, onda neće biti potreba još jednom za epiziotomiju osim ukoliko se situacije ne ponove.
Ali ukoliko se to dogodilo zbog cepanja perineuma, onda samo drugačija poza tokom porođaja može da izostavi ovaj hirurški rez.
Kako vaš zarasli ožiljak od epiziotomije može da utiče na ponavljanje epiziotomije tokom drugog porođaja?

Epiziotomija je hirurški zahvat gde se zaseca perineum i to zahteva konce koji to treba da zacele kasnije. Ako se dogodilo prirodno cepanje, ili epiziotomija, ožiljak je izvestan. No, imajte u vidu da je rez od epiziotomije dublji pa je i ožiljak deblji.
Svako telo međutim drugačije zaceljuje. Pojedine žene uprkos dubokom rezu imaju i dalje fleksibilan perineum koji je odlično zarastao. Za neke druge žene, dubok ožiljak može da navede da slično iskustvo izbegnu po svaku cenu.
Ako ste već zabrinute zbog ožiljaka, postoje posebne masaže, ulja i preparati koji će pripremiti vaš perineum i zaštititi ga od cepanja.
Mogućnost same epiziotomije se javlja tek na samom porođaju, ali u suštini jedna epiziotomija ne znači da vas to čeka i u budućnosti. Postoji mnogo opcija koje vam mogu pomoći da to izbegnete čak i na prvom porođaju.

izvor : index.hr

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *