Home / Ishrana beba / Jedite kikiriki: podržava trudnoću i štiti plod

Jedite kikiriki: podržava trudnoću i štiti plod

Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, kao i sočivo, pasulj ili soja. Ne samo što je odličnog ukusa, već je bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima.

Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane. Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima, ne bi trebalo preterivati sa količinom.

Poboljšava pamćenje
Kikiriki se često naziva “hranom za mozak“, jer sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadržii flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 odsto.

Pomaže u borbi protiv depresije
Serotonin je hemikalija koja je važna mozgu jer pomaže u regulisanju raspoloženja. Neadekvatno lučenje ove hemikalije rezultira depresijom. Srećom, aminokiselina triptofan u kikirikiju može da pomogne oslobađanju serotonina, pa je zbog toga kikiriki sposoban da pobedi depresiju.

Podržava trudnoću i štiti plod
Kikiriki se smatra dobrim izvorom folne kiseline, koja je važna ženama tokom trudnoće. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline pre i u ranoj fazi trudnoće, bile su pod mnogo manjim rizikom da beba ima određene neurološke probleme.

Sprečava Alcahajmerovu bolest
Mnoge studije su pokazale da konzumiranje namirnica koje su bogate niacinom kao što je to kikiriki, može smanjiti rizik od pojave Alchajmerove bolesti za oko 70 odsto. Samo četvrtina šolje ovog ploda predstavlja četvrtinu dnevnog unosa niacina.

Bori se protiv raka
S druge strane, mahunarke poput kikirikija imaju visok sadržaj betasitosterola, koji predstavlja zaštitu protiv raka uz prirodno sprečavanje rasta tumora. Svi oni koji jedu kikiriki najmanje dva puta nedeljno mogu da smanje rizik od raka debelog creva.

izvor: fokus.ba

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *