Home / Ishrana beba / Izračunajte datum porođaja, evo i kako
Girl holding pregnant motherís belly

Izračunajte datum porođaja, evo i kako

Ako lekar potvrdi vašu trudnoću verovatno će vam i izračunati vaš termin porođaja.

U medicini se za termin porođaja koristi naziv očekivani datum porođaja. Datum porođaja koji vam odredi lekar je naučno zasnovana procena. Za izračunavanje očekivanog datuma porođaja se najpre mora ustanoviti prvi dan trudnoće. Kao prvi dan trudnoće se uzima prvi dan vaše poslednje menstruacije. U praksi to znači da ste s dve nedelje u stvari trudni četiri sedmice.

Normalna trudnoća može od oplodnje do porođaja da traje u proseku 40 nedelja (ili od 263 do 273 dana). Takođe se za normalnu, donesenu trudnoću računa i trudnoća koja traje od 38 do 42 nedelje. Ukoliko ste imali uobičajen redovan ciklus dugi 28 dana onda možete i sami da približno izračunate datum porođaja tako što ćete prvom danu poslednje menstruacije dodati 280 dana.

U praksi se upotrebljava i sledeći način određivanja očekivanog datuma porođaja : najpre oduzmite tri meseca od prvog dana poslednje menstruacije i zatim dodajte sedam dana. Tako ćete dobiti termin svog porođaja. Zapamtite da podatke koje dobijete ovim putem služe samo za vašu orjentaciju. Trebalo bi da znate da se većina beba rađa dve nedelje pre ili posle predviđenog termina.

izvor : trudnoca.rs

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *