Home / Ishrana beba / Ima leka i za strije
Pregnant woman applying cream on her belly.

Ima leka i za strije

Strije nastaju prilikom brzog širenja kože. U tom trenutku dolazi do oštećenja u vezivnom tkivu i kolagenu duboko ispod površine kože, a sve rezultira pojavom “crta” na telu koje muče veliki broj ljudi, najpre žena. Dermatolozi imaju male tajne za borbu protiv strija koje čuvaju za sebe, a njih možete pročitati u nastavku.

1. Hidratizovanje kože
Rachel Nazarian, profesorica i doktorica dermatologije u cenjenoj bolnici Mount Sinai, kazala je da strije nisu neizbežne osim ako nemate genetsku predispoziciju za njihovo stvaranje. Međutim, pravilnom brigom o koži itekako možete smanjiti mogućnost njihove pojave i uticati na to kakve će strije naposletku biti.
“Strije nastaju prilikom brzog širenja kože, tom trenutku dolazi do oštećenja u vezivnom tkivu i kolagenu duboko ispod površine kože.”
Jedan od najvažnijih aspekata prevencije strija je spoljno hidratizovanje kože. Obilno i svakodnevno hidratizujte kožu najdražim mlekom za telo ili pak prirodnim sredstvima poput maslinovog i kokosovog ulja jer je takva koža mekanija te lakše podnosi rastezanje.
2. “Unutrašnje” hidratizovanje tela
Nije dovoljno hraniti kožu samo napolju nego moramo paziti i na to da hidratizujemo organizam iznutra. Dve litre vode dnevno količina je koja će vam pomoći u borbi protiv strija.

3. Masaža
Preporučuje se masaža sa sredstvima koja sadrže ovlaživače epiderma. Oni poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju mogućnost nastanka strija, kaže dr. Nazarian.
4. Retionidi
Tretinoin ili Retin-A, derivat vitamina A, lekari obično preporučaju osobama koje imaju problema s aknama ili pak žele smanjiti vidljive tragove starenja. Međutim, ovo je trenutno jedini aktivni sastojak koji izbleđuje strije, a radi po principu obnove kolagena koji pomaže prilikom zaceljivanja ožiljaka.
S obzirom na to da dermatolozi strije tretiraju kao vrstu ožiljka na koži, mogu ga preporučiti za saniranje strija. Dr. Nazarian upozorava kako se retionidi ne smeju koristiti tokom trudnoće i dojenja, a najbolje funkcionišu dok su strije još uvek crvene upaljene jer ih je teže sanirati kada pobele.

izvor : index.hr

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *