Home / Ishrana beba / Faze porođaja: šta da očekujete?

Faze porođaja: šta da očekujete?

Iskustvo i doživljaj svake žene kad je porođaj u pitanju je drugačiji i niko ne može da predvidi kojim tokom će porođaj ići ni koliko će dugo trajati, ali postoji nekoliko stvari na koje se unapred možete pripremiti.

Koje su faze porođaja?

Sam porođaj se obično deli na tri osnovne faze :

Prva faza: Kad kontrakcije postepeno otvaraju grlić materice, klasifikuje se kao rana, tranziciona faza poroda.
Druga faza: Kada aktivno istiskate bebu.
Treća faza: „Porađanje“ posteljice.

Prva faza porođaja

Tokom trudnoće, grlić materice je zatvoren i zapušen sa sluzi da bi se sačuvao od infekcija. Grlić materice je obično dugačak i snažna je baza vašoj materici. Postavljen je tako da je lagano okrenut prema leđima.
U prvoj fazi poroda, grlić se lagano pomera prema napred, rastvara i otvara tako da beba može biti rođena. Na kraju prve faze grlić je u potpunosti otvoren oko 10-ak centimetara.

Druga faza porođaja

U drugoj fazi poroda vi ćete istiskivati bebu kroz porođajni kanal i po prvi put je držati u rukama. U ovoj fazi ćete osetiti pritisak kada se bebina glavica spusti u karlicu i sa svakom kontrakcijom ćete imati nagon da bebu istisnete. U tim trenucima, poslušajte svoje telo i napinjite se sa nekoliko udisaja između napona. Slušajte babice i lekare koji će biti tu da vas upute.
Sa svakim naponom vaša beba će se po malo spuštati niz karlicu, ali kad kontrakcija prestane, velika je mogućnost da će se ponovo uvući nazad. U tom slučaju nemojte očajavati; sve dok se beba pomera znači da sve radite kako treba. Kada beba u potpunosti spusti glavicu u karlicu verovatno ćete osetiti jako peckanje, to je zato što se vagina rasteže i otvara oko bebine glavice.

Babica ili lekar će vam reći kada ugledaju bebinu glavicu i verovatno vas zamoliti da se ne napinjete i da dišete kratkim udisajima. To će vam pomoći da se oduprete nagonu za napinjanjem kroz dve ili tri kontrakcije da bi beba nežno i lagano izašla i upoznala ovaj svet.
Ovim pristupom se u velikoj meri može izbeći epiziotomija, a babica vam može staviti i tople komprese na međicu iz istog razloga.

Treća faza porođaja

Treća faza poroda počinje kad se beba rodi i prestaje kad istisnete posteljicu i prazne kesice vode koje su bile prikačene uz posteljicu. Ovo se dešava kada se materica smiruje nakon porođaja.
U ovoj fazi ćete osetiti kontrakcije, ali u puno manjoj meri i snazi nego za vreme druge faze. Posteljica će se postepeno odlepiti od zidova materice i ponovo ćete osetiti nagon da se napinjete pa će sa svim opnama izaći kroz matericu i na posletku kroz vaginu.
U većini slučajeva ako je porod prošao bez većih komplikacija proći će i treća faza i verovatno vam neće biti potrebni nikakvi lekovi. Kontakt sa bebom i početak dojenja će možda pomoći pri stimulaciji kontrakcija. Nakon što ste istisnuli posteljicu, vreme je da vas ušiju ako je došlo do pucanja vagine ili epiziotomije. Nakon toga ćete neko vreme morati mirno ležati, a onda dolazi najlepši deo, upoznavanje sa vašim najvrednijim “paketićem”.

izvor: index.hr

 

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *