Tuesday , April 24 2018
Home / Ishrana beba / Bebe vole rutinu: Kako da naučim bebu da razlikuje dan od noći?

Bebe vole rutinu: Kako da naučim bebu da razlikuje dan od noći?

Mnogi roditelji smatraju da uspostavljanje reda i te kako olakšava život. Predvidljivost situacija, kada imate bebu, zaista može da bude prednost.

Bebe vole da znaju šta sledi u određeno doba dana. Ali, previše strog režim može više da šteti nego da koristi. Zato je važno da osluškujete bebine potrebe, ali i da budete fleksibilni.

Rutina
Svako od nas ima neku rutinu. Ujutru određene stvari radimo određenim redom – spremimo se za posao, popijemo kafu, pročitamo novine, pregledamo imejlove, pojedemo pecivo… Ali, ako se desi da nam jutro ne počne uobičajeno, ceo dan nam može biti “naopak”. Slična je situacija i sa decom. Stručnjaci tvrde kako bebe vole da znaju da će se određene stvari dogoditi u određeno doba dana.
Stručnjaci tvrde kako bebe vole da znaju da će se određene stvari dogoditi u određeno doba danaOni smatraju da dete najbolje usvaja rutinu između trećeg i četvrtog meseca života.

Zaista, mnoga odojčad će do trećeg meseca da uspostave prilično redovan dnevni ritam. Ipak, imajte u vidu da se neka deca ravnaju prema svom, jedinstvenom rasporedu, a druga ne uspostavljaju redovan raspored tako lako čak ni nakon tri meseca.

Noć i dan
Veoma često se desi da bebe zamene noć za dan, i obrnuto. Prvi korak do rutine je “naučiti” bebu da razlikuje dan od noći. Zato, tokom dnevnog spavanja nemojte da zamračujete sobu, isključujete telefon ili hodate na prstima. Za noćno spavanje “umirite zvukove”, zamračite prostoriju i ne razigravajte dete pričom ili igrom.

Ne trenirajte strogoću
Do drugog meseca života nema svrhe da bebu navikavate na strog raspored, jer u tom periodu ona najviše vremena provodi u spavanju. Beba se još uvek prilagođava na svet oko sebe, a prestroga rutina može da bude opasna. Ako hranite bebu po ustaljenom rasporedu, a ne kada je gladna, to može da uspori dobijanje na težini, razvoj mozga i razvoj uopšte. Tek oko trećeg ili četvrtog meseca, bebin ritam će se uskladiti. Dakle, budite strpljivi.

Budite spremni na promene
Iako ste tek navikli na jednu rutinu i bebin raspored, ne zaboravite da deca brzo rastu i napreduju. Ako dete ima potrebu da se rutina promeni, to znači da je spremno za korak napred. Na primer, vaša šestomesečna beba Savet +
Mnogi stručnjaci se slažu kako je u redu da se katkada stvari pomešaju. Naime, neko¬liko nepredviđenih situacija s vremena na vreme – može decu da nauči fleksibilnosti, toleranciji i dobrom prilagođavanju.odbija svoje redovno prepodnevno spavanje, i neprestano plače. Znači, vreme je da tu naviku promenite, pomerite vreme spavanja ili izvedete bebu u šetnju. Ili, ako se vašem detetu pridremalo za vreme kupanja, ili je vrlo nervozno, možda je vreme da počnete da ga uspavljujete ranije nego inače.
Zapamtite, važno je da se držite rutine, ali samo do trenutka do kada ona odgovara vašem detetu. Kada je “preraste” vreme je da se prilagodite njegovom ritmu, i unesete promene u dnevni raspored.

izvor: mameibebe

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *