Home / Ishrana beba / Beba iz embriona zamrznutog pre 14 godina

Beba iz embriona zamrznutog pre 14 godina

U iranskom gradu Isfahanu rođeno je dete iz embriona koji su lekari i naučnici zamrzli 2003. godine. To je novi rekord u čuvanju oplođenog embriona koji je zadržao mogućnost da se razvije u zdravu novorođenu bebu, saopštila je iranska informativna agencija Irna. Naučnicima i lekarima dosad nije polazilo za rukom da omoguće rađanje deteta iz tako “starog” embriona. Prethodni rekord držao je embrion koji je jedanaest godina stajao zaleđen u specijalnoj hladnjači.

“Do danas niko nije uspeo da dovede do rađanja zdravog deteta iz embriona koji je tako dugo bio zaleđen”, izjavio je doktor Sejed Asadolah Kalantari, jedan od rukovodilaca Centra za lecenje steriliteta u Isfahanu. On je dodao da se u njihovim specijalnim hladnjačama čuva još 100.000 zaleđenih embriona.

Inače, četrdesetdvogodišnja majka bebe sada se dobro oseća, ali je prethodno uspela da se izbori sa rakom limfnih čvorova. Metoda kojom je ta žena rodila dete smatra se najuspešnijom u slučajevima kada žena oboli od malignog tumora. Tada se pre početka hemioterapije i zračenja, veštačkim putem uzimaju i zamrzavaju jajne ćelije, čime se ženi ostavlja mogućnost da eventualno rodi dete, ako se izbori sa opakom bolešću.

Kako je navedeno, pre nekoliko nedelja u Iranu je usvojen zakon koji omogućava očevima da posle rodenja deteta uzmu “porodiljsko odsustvo” i ostanu uz novorođenu bebu, u cilju poboljšanja uslova za podizanje nataliteta. Takođe, u Iranu država pokriva sve medicinske troškove lečenja neplodnosti, a mlade majke finansijski stimuliše na rađanje.

Izvor:index.hr

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *