Home / Ishrana beba / 7 znakova koji ukazuju na manjak kalcijuma kod dece

7 znakova koji ukazuju na manjak kalcijuma kod dece

Kalcijum predstavlja jedan od važnijih minerala za rast i razvoj svakog deteta čiji nedostatak utiče na sam kvalitet života.

Pročitajte koji su to prvi znaci nedosatka kalcijuma koje možda ne biste odmah prepoznali.

1. Grčevi u mišićima i trnjenje prstiju
Grčevi ispod pazuha, bedrima i rukama dok se kreće su prvi znak da vaše dete ima manjak kalcijuma. Ukoliko unosi dovoljnu količinu tečnosti, ima normlan nivo hemoglobina u krvi a i dalje oseća bolove u mišićima to može biti osnovni pokazatelj da nema dovoljan unos ovog minerala.

2. Krte kosti
Kako bi naše kosti tokom odrastanja dostigle potrebnu čvstinu neophodan im je kalcijum, zbog toga manjak ovog minerala u telu dovodi do češćih lomova čak i pri manjim povredama. Nedostatak kalcijum kod dece uz nedostatak vitamina D može dovesti do ozbiljnijih stanja poput rahitisa.

3. Slabi, lomljivi nokti
Jedan od dobrih pokazatelja manjka kalcijuma su svakako i lomljivi nokti. Ukoliko primetite da vašem detetu pucaju nokti čak i pri svakodnevnim radnjama obezbedite mu unos namirnica bogatih ovim mineralom.

4. Karijes
Uredno vodite računa da higijena usta vašeg deteta bude besprekorna ali i dalje ne možete da sprečite pojavu karijesa. Dete je postalo podložno pojavi karijesa i zuboboljama. Ovo je jasan znak da nivo kalcijuma nije na potrebnom nivou. Poznato je da se 99 odsto ovog minerala u telu nalazi u kostima i zubima i zato će se njegov manjak odraziti prvenstveno na tim mestima. Ukoliko je dete mlađeg uzrasta nedostatak kalcijuma može biti uzročnik nepravilnog i zakasnelog rasta zuba.

5. Slab imunitet
Manje poznato je da kalcijum igra važnu ulogu za održavanje imuniteta svakog čoveka, stoga njegov manjak predstavlja dobru podlogu za razvoj disajnih i crevnih infekcija. Takođe, manjak ovog minerala smanjuje mogućnost našeg tela da se brani protiv bolesti.

6. Umor, vrtoglavica i zbunjenost
Nekada simptomi poput umora, klonulosti ili drugih simptoma koji ukazuju na grip ustvari mogu ukazivati na manjak kalcijuma. Ukoliko su praćeni bolom u kostima i mišićima, skoro sigurno je da vaše dete nema dovoljnu količinu kalcijuma u telu. Takođe, umor je čest simptom i kod trudnica koje zbog manjka ovog minerala mogu imati manjak mleka pa se stoga preporučuje svakodnevni unos 1000-1200 mg kalcijuma.

7. Nesanica
Nesanica kod dece može biti uzrokovana na više načina, ali najzanemarljiviji je definitivno nedostatak kalcijuma. Osim nesanice, nedostatak kalcijuma izaziva i napade straha i mentalne smetnje koje povećavaju stres i umor.

Na ovde pomenute znakove manjka kalcijuma vrlo lako se može uticati samo ishranom. Takođe, dobro je znati da se kalcijum najbolje apsorbuje uz vitamin D, zato vašem detetu obezbedite namirnice bogate njim i ne zaboravite da svakodnevno uživate na jutarnjem suncu bar 15-20 minuta.

U nastavku pročitajte i koje namirnice možete ponuditi vašoj porodici kako bi podigli niko kalcijuma u organizmu:
1. Mlečni proizvodi

Najbolji izvor kalcijuma su svakako mleči proizvodi – sir, mleko, jogurt. Pobrinite se da vaše dete ima bar jedan mlečni obrok dnevno, bilo to čaša mleka ili jogurt uz žitarice što može biti odličan doručak ili užina. Ako vaš mališan ne voli mlečne proizvode prvo mu ponudite one namenjene najmlađima- milkšejkove, voćne jogurte sa smanjenom količinom šećera…

2. Sitna plava riba

Sardine predstavljaju jednu od najzdravijih vrsta riba. Pored toga što su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su vazne za pravilan razvoj mozga, bogate su i kalcijumom i vitaminom D što predstavlja idealnu kombinaciju.

3. Zeleno povrće

Kelj i brokoli su povrće koje morate uvrstiti u ishranu vašeg deteta jer obiluje kalcijumom i pomaže u jačanju imuniteta. Spanać je takođe važan u borbi protiv manjka ovog minerala jer sadrži magnezijum koji zadržava kalcijum u našem telu.

izvor : fokus.ba

About admin

Check Also

Uzbudljivo iskustvo sa ultrazvučnog pregleda: ‘Doktorka je okrenula ekran i počela da broji bebe…’ (FOTO, VIDEO)

Betani i Tim otišli su na rutinski ultrazvučni pregled, a tamo su diživeli najveće iznenađenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *